Planinari Sokolovca pripremaju trodnevni pohod po Nacionalnom parku Sjeverni Velebit i Premužićevoj stazi

Autor: Jelenko Topić
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Premužićeva staza je planinarski put, koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš, ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj. Staza je odlično obilježena i ugodna za pješačenje, a kako nema velikih uspona, njome mogu proći i ljudi nenavikli na planinarenje. Staza je dugačka 57 kilometara, a 15 kilometara se smatraju najatraktivnijima.

Preko brojnih serpentina, tunela i mostića, može se proći kroz divlji i nedostupan velebitski krš. Visinska razlika između najviše i najniže točke u cijeloj njezinoj dužini je ukupno 700 metara. Najviša točka je na 1620 metara, a najniža 920 metara je na samom njezinom kraju, na Baškim Oštarijama.

Čelništvo HPD Sokolovac iz Požege priprema trodnevni izlet po navedenoj trasi od 21. do 23. ovog mjeseca kada bi pohodili Gromovaču, Crikvenu, Krajačev kuk, Kuginu kuću, Baške Oštarije i planinarsko sklonište Skorpovac.

 Cijena za sudionike je 500 kuna što uključuje dva spavanja, dvije večeri i ulaznicu u Nacionalni park Sjeverni Velebit, a oni su obavezni ponijeti vreću za spavanje i pripadajuću planinarsku opremu.

Ključan dogovor za pohod i upis sudionika je u utorak 4. svibnja od 19 sati u Planinarskom klubu PLAK, a vođe puta je Ratimir Čajka.

Foto: Ilustracija

Komentiraj:

blank
blank
blank
blank