Plakete-zahvalnice primila 32 branitelja i pet posmrtno, te načelnik brestovačke općine Zdravko Mandić i predsjednik Općinskog vijeća Tomo Vrhovac

Autor: Jelenko Topić

Udruga dragovoljaca 6. bojne i općina Brestovac organizirali su obilježavanje Dana branitelja brestovačke općine i 30-obljetnicu formiranja tamošnje satnije koja je bila prva oružana formacija uoči Domovinskog rata. Izaslanstva 6. bojne i Općine Brestovac, zatim Požeško-slavonske županije, generali Hrvatske vojske, ratni dragovoljci i veterani, te obitelji poginulih branitelja položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima toga kraja gdje je molitvu poveo skenderovački župnik Mijo Lasović.

Nakon toga misu za poginule branitelje u brestovačkoj crkvi Sv. Martina služio je tamošnji župnik Franjo Nemet, a na svečanosti je predsjednik Udruge dragovoljaca 6. bojne Mirko Sajfert pozdravio suborce i goste, te čestitao jubilej postrojbe formirane 22. listopada 1990. godine.

-Prvih 35 kalašnjikova smo dobili, a dva pripadnika su imali svoje naoružanje čime smo započeli djelovanje, a kasnije smo uključeni u pričuvni sastav MUP-a, te nakon toga u Zbor narodne garde – kazao je Sajfert koji je bio prvi zapovjednik. Učenici OŠ Dragutina Lermana izveli su prigodne recitacije stihova o Domovinskom ratu.

-Hrabrost, odlučnost, sloga i snaga naroda se pokazala kod stvaranje države kao i u ovoj postrojbi – istakao je u pozdravnoj riječi čestitajući obljetnicu načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić. Dodao je da je Općinsko vijeće 2017. godine ustanovilo Dan branitelja.

-Ova svečanost objedinjuje sve branitelje i druge ljude koji su sudjelovali u stvaranju države – rekao je general Zvonko Peternel, koji je bio pripadnik ove satnije, te kasnije na niz dužnosti u 123- brigadi. Dao je kronologiju ratnih zbivanja u ovom kraju.

-Sadašnjim zakonskim rješenjima dragovoljac nije prepoznat na odgovarajući način što se treba ispraviti izmjenama Zakona o braniteljima – naglasio je general Alojz Tomašević. Zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha je kazao da je ovdje organiziran prvi otpor neprijatelji što su učinili ljudi koji su pokazali spremnost da daju sve.

Načelnik Mandić i predsjednik Općinskog vijeća Tomo Vrhovac uručili su plakete-zahvalnice pripadnicima ove postrojbe, a to su Vinko Augustinović, Tugomir Babić, Ivica Beondić, Dragutin Blažičević, Josip Buće, Branko Čiček, Tihomir Despot, Mato Ferić., Antun Ferić, Antun Franić, Jozo Ilić, Dalibor Knežević, Ivica Lovreković, Ivica Markanjević, Slavko Miljanović, Dragan Nikolić, Ivan Pančić, Zvonko Peternel, Stjepan Podnar, Vladimir Prevendar, Zvonko Rodić, Slavko Rodić, Ivica Rodić, Josip Rosipal, Mirko Sajfert, Milan Starčević, Stjepan Starčević, Ivan Tomić, Vinko Ugrin, Željko Vinković, Josip Vinković i Vlado Vuić, dok su posthumno ista priznanja dodijeljena Josipu Marinoviću, Mirku Plešiću, Darku Stanišiću, Ivici Rutkovskom i Zvonku Kukuruzoviću.

Za  doprinos i potporu radu Udruge koja njeguje tradicije postrojbe plakete-zahvalnice uručene su načelniku Mandiću i predsjednik vijeća Vrhovcu.

Druženje sudionika  svečanosti zaključeno je zajedničkim objedom i glazbenim nastupom Dragutina Mikića.

Više iz kategorije