Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

„Plaču li jeleni“ – promocija romana autora hercegovačkog fratra Ante Marića u Kutjevu

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | „Plaču li jeleni“ – promocija romana autora hercegovačkog fratra Ante Marića u Kutjevu Požega.eu | „Plaču li jeleni“ – promocija romana autora hercegovačkog fratra Ante Marića u Kutjevu

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Slobodno se može reći da je uoči 25. Hercegovačkog sila, upriličena ugodna književna večer u Kutjevu na kojoj je u tamošnjem Dvorcu predstavljen roman fra Ante Marića „Plaču li jeleni“. Radi se o uratku u kojem autor istovremeno progovara o ponosu, suzama, boli, ljutnji, vjeri, gladi, sreći i molitvi.

Radnja romana opisuje život u gladnoj i suhoj Hercegovini u vrijeme Prvoga svjetskog rata. Opisuje borbu hrabroga fra Didaka Buntića da od gladi spasi izmučenu i nejaku djecu Hercegovine i da ih smjesti u obitelji tada bogate Slavonije. Opisuje ljubav i ispružene ruke slavonskih obitelji da othrane tuđu djecu i spase im život.Uz autora romana fra Antu Marića i Jozu Grbeša, provincijala hercegovačkih franjevaca na predstavljanju knjige uz domaćine, Vladu Bobana, predsjednika Udruge Herceg Stjepan Požega, i organizatore kulturnog događanja bili su dr.sc. Ivana Vukoju, ravnatelja Opće županijske bolnice Požega, Josipa Budimira, gradonačelnika Kutjeva, prof.dr.sc. Borislav Miličević, sveučilišni profesor i privremeni dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Požega, dr. Branko Mihalj, poznati kutjevački vinar, Mate Bulić, estradni umjetnik i brojni drugi.Sve nazočne na početku je pozdravio Vlado Boban, predsjednik Udruge Herceg Stjepan Požega i Josip Budimir, gradonačelnik grada Kutjeva, sin kršnog hercegovačkog zavičaja. O samom romanu „Plaču li jeleni“ govorili su dr.sc. Ivan Vukoja, fra Jozo Grbeš i prof.dr.sc. Borislav Miličević kao i sam autor.

Teško je riječima opisati predstavljanje romana i izdvojiti bilo koju riječ ili slovo predstavljača jer svaka je za sebe važna sa snažnom porukom i promišljanjem. Svi koji si došli na promociju u jednom dahu su slušali i željeli čuti o čemu to u njemu progovara autor.Vremena koja se u onom vremenu opisuju govore o djeci koja tada nisu razumjela zašto moraju otići od svoje obitelji. Ostali su u ne razumijevanju zbog čega majka daje svoje dijete nekome, a to je bilo isključivo iz razloga da spasi život svome djetetu. Naravno da nisu mogli razumjeti, to su bila djeca koja su tek krenula u školu, a i mlađi.

Progovara se u romanu koju li je hrabrost sam fra Didak morao imati da se odluči na takav potez i koje su povjerenje roditelji djece morali imati prema njemu da stave svoje dijete u vlak spasa?

Preporuka je da svaki onaj koga zanima događanje iz toga vremena da u jednom dahu pročita uradak i dođe do onih spoznaja o kojima se onda nije smjelo govoriti glasno.

Prigodni recital izveo je Marinko Markota koji je dirljivim riječima progovorio o Hercegovini i njenoj ljepoti.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.