Pjesme za festivala u požeškom kraju zauzimaju niz mjesta na tamburaškim top ljestvicama

Autor: DK

POŽEGA/KAPTOL –  Gotovo mjesec dana je prošlo od „Aurea festa“, koji je iznjedrio više od 20 novih tamburaških pjesama, a četiri mjeseca od festivala „Zlatni glas zlatne doline“ u Kaptolu sa otprilike istom produkcijom novih skladbi.

Još je rano da se ustvrdi što će biti hitovi, no jedno je već sada sigurno, pjesme sa ta dva festivala zauzimaju niz pozicija na tamburaškim top ljestvicama naših radio postaja, da ne kažemo kako one dominiraju.

Najpopularnija je ljestvica Tamburaška promenada radio Osijeka svake nedjelje od 18 sati. Na njoj je sada nekoliko pjesama  sa oba festivala. Tamburaška promenada podsjetimo imala je u srpnju od 10 pjesama čak sedam iz Kaptola, te još tri u kolovozu, a sada su se dvije zadržale u rujnu na njoj na njoj: „Gubitnik“ Željka Witovskog i „Na utvaju“ MPS Baće i TS Žeteoci.

Kada su u pitanju pjesme sa „Aurea festa“ tj. „Zlatnih žica Slavonije“ one će tek od listopada zauzimati mjesta na top ljestvicama, pogotovo osječkoj. Sada su na toj ljestvici pjesme „Da je meni Slavonijo moja“ Požežanina Stjepana Japarića, te „Ružica“ u izvođenju „Slavonskih lola“. Slična je situacija na radio Baranji, Đakovu, Donjem Miholjcu itd.

Ovakve stvari se nažalost ne mogu reći za požeške radio-postaje. Na njima je tamburaška glazba u potpunosti marginalizirana iako je Požega u našoj zemlji, ali i mnogo šire, poznata kao grad tamburaške glazbe. Dakako da u takvim okolnostima nema ni top ljestvica na požeškim radio postajama.

Na oba radija može se jednom tjedno u istim terminima slušati ova vrsta glazbe dok u ostalom programu sviraju zabavni izvođači među kojima je podosta onih stranih. Vraćamo se na onu standardnu tvrdnju- nama je sve tuđe bolje, pa tako i glazba! Tako vjerojatno razmišljaju oni koji odlučuju što slušatelji vole primati u svoje uši!

Na sreću ima onih čak i na državnoj razini koji razmišljaju potpuno suprotno. Primjerice Hrvatski radio Zagreb na svojim programima često zavrti tamburaške pjesme, a tako je i sa Radio Osijekom, te niz lokalnih radio-postaja.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: