Pijani za volanom: U martinjskoj noći dvojica uhvaćena s puno promila….završili su na triježnjenju /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Novinari su imali priliku provesti noćas, odnosno sinoć, određeno vrijeme s policijskim službenicima koji provodili pojačan nazor sudionika u prometu u sklopu najavljene „Martinjske“ akcije. Na cestama Požeštine bio je veći broj policijskih patrola na različitim punktovima. Gotovo da niti jedno vozilo nije moglo proći na onim mjestima gdje su policijski službenici vršili pojačani nadzor sudionika u prometu. Nadziralo se sve od brzine kretanja, alkoholiziranosti vozača, do korištenja sigurnosnog pojasa i dr.

Oni vozači koji su bili nadzirani za vrijeme dok su novinari foto objektivom bilježili postupanje policijskih službenika bili su uredni, bez alkohola, velike brzine…. Bila je jedna manja dozvoljena koncentracija koja ne podliježe prekršajnim sankcijama. Na drugoj strani, drugim lokacijama bilo je drugačije.

Prema prvima informacijama za volanom su zatečeni dvojica rekordera. Kod jednog je 49-godišnjeg vozača u Požegi, u Zagrebačkoj ulici izmjerena su dva promila alkohola u krvi. S nešto manjom koncentracijom, 1,93 promila zatečen je 39-godišnjak u Biškupcima. Oni su završili u policijskim prostorijama na otrježnjenju. Za očekivati je da će im to biti velika pouka, da vozilom ne upravljaju ako su pod utjecajem alkohola jer će biti i financijski olakšani s više tisuća kuna i višemjesečnom zabranom upravljanja vozilom.

Provođenje akcije pratila je i glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković koja je naglasila kako se povodom „Martinja“ na prometnicama koje pokriva požeško-slavonska policija na kojima se može očekivati da će određeni broj vozača nakon što su konzumirali alkoholna pića upravljati vozilima.

-Policijski službenici na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimaju mjere i radnje nadzora prema takvim vozačima kao bi se spriječilo njihovo sudjelovanje u prometu. U 2018. godini tijekom provođenja pojačanih aktivnosti u vrijeme vikenda i povodom Martinja utvrđeno je ukupno 96 prekršaja, od čega je sedam vozača zatečeno pod utjecajem alkohola, 51 vozač je prekoračio dopuštene brzine kretanja, sedam vozača nije koristilo sigurnosni pojas, tri vozača su upravljala tehnički neispravnim vozilima, dok je jedna osoba upravljala vozilom prije stjecanja prava na upravljanje – istakla je glasnogovornica Janković dodajući kako je prošle godine u ovom vremenu najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila 2,13 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 104 km/h.

-Od ukupnog broja počinitelja u jednom slučaju se radilo o osobi koja je višestruki počinitelji prekršaja, koji je ranije prijavljivan za prekršaje brzine – dodala je glasnogovornica.

Što se tiče ovogodišnje akcije povodom „Martinja“ pojačane aktivnosti se provode od  8. studenoga i trajat će do utorka, 12. studenoga, kada će biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače.

Ovaj vozač nije bio pod utjecajem alkohola

-Akcija se provodi i usmjerava na nadzor brzine kojom će se pojačano nadzirati prometni prekršaji upravljanja vozilom nedopuštenom brzinom, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“. Uz  nadzor vožnje nedopuštenom brzinom i vožnje pod utjecajem alkohola, pojačano će se nadzirati nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi pojačani nadzor recidivista – višestrukih počinitelja prekršaja, prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere – zaključila je Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

Kako se provodi policijska akcija to su došli provjeriti rukovoditelji iz Policijske uprave požeško-slavonske, voditeljica Službe policije Ivana Radić i voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Zvonimir Lukačević. Tom prigodom upoznali su se i s novim uređajima kojima se koriste policijski službenici.

Foto: D. Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek