Petu godinu za redom uvijek prvu subotu iza spomenadana sv. Vinka: “Sve je spremno za Vincelovo u Vetovu”

Autor: S.P.

VETOVO – Nakon što su to učinili svi relevantni vinari Požeštine, svetom će Vinku, zaštitniku loze i vinograda, već prema tradiciji, prve subote nakon blagdana, 28. siječnja, mladim vinom nazdraviti i vinari Vetova. Sve je spremno za središnju feštu u organizaciji članova Udruge „Veteri Castra“.

Iako službeno najmlađi, vetovački su se vinari, potvrdili i kao vrsni organizatori, zbog čega će i ove godine nastojati opravdati neslužbenu titulu domaćina najboljeg i najposjećenijeg Vincelova. Jer, riječ je o fešti koja se, uz pomoć sponzora- grada Kutjeva i Turističke zajednice Požeško slavonske županije, pomno priprema tijekom cijele godine, a u čijoj realizaciji zajednički sudjeluju svi mještani. Osim toga, vinu treba pristupiti sa stilom, a svečanost začiniti zajedništvom i lokalnim specifičnostima. Bit će tako i ove godine, posljednje subote u mjesecu siječnju, na središnjem mjesnom trgu koji nosi ime Svetog Vinka. Domaćini, članovi udruge „Veteri Castra“ očekuju vas već od 14 sati i dobro su se pobrinuli da ne ostanete gladni. Na kraju krajeva, prošle su godine uspješno nahranili više od dvije tisuće usta, doznajemo od dopredsjednika udruge Ivana Marinclina.

Ivan Marinclin, dopredsjednik vetovačke Udruge vinara i vinogradara “Veteri Castra”

Vincelovu u Vetovu, već prema tradiciji, prethodi kolinje u kojem su, kako i treba biti, sudjelovali svi mještani, pripremivši čak 250 kilograma mesa, a kako pučko veselje nije pravo bez „jela na žlicu, kuhanog u kazanu“, Vetovčani ove godine za svoje goste pripremaju i 300 litara graha. Nakon „muške“ porcije, a onda i gastro-rustikale, pečenih kobasica i slanine, božanski će nektar samo kliziti. Uz pomno pripremljenu glazbenu kulisu za koju će se pobrinuti Tamburaški sastavi “Posegana“ i „Veličke legende“, čuvari etno baštine, članovi KUD-a „Poljadija“, Grabarje i zvijezda večeri-Stjepan Jeršek Štef , budite sigurni kako nećete kući prije jutra.

Osim blagoslova vinograda i rezidbe mladih trsova, običaja bez kojeg za svakog pravog vinara nema ni službenog početka vinogradarske godine, cilj i ovogodišnjeg Vincelova u Vetovu je, prije svega, kako, u ime organizatora, kaže tajnik Udruge „Veteri Castra“ i vrsni enolog Ivan Marinclin „povezivanje malih vinara regije, druženje kroz razmjenu iskustava, ali i degustaciju, kao i afirmiranje zajedništva među srodnim udrugama.“ Jer, samo je tako, dugoročno, od prostora na kojem živimo, a koji je, za vinarstvo i vinogradarstvo „Bogom“ dano, moguće kreirati brend, ali i postaviti dobre temelje za razvoj vinskog turizma.  Da su atraktivni sadržaji već tu, potvrdit će u subotu, 28.siječnja i vetovački vinari, koji vas očekuju s dobrodošlicom.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: