Pet vozača pod utjecajem alkohola “bilo na otriježnjenju”

Autor: DK

POŽEGA / PAKRAC – Alkoholiziranost vozača iznad dozvoljenih granica koji upravljaju vozilima tijekom vožnje sve je prisutnija što potvrđuje i izvješće Policijske uprave Požeško-slavonske u kojem se navodi pet ugrožavanja javnog prometa tijekom proteklog vikenda od kojih su njih sva petorica bili pod utjecajem alkohola i to sa visokom koncentracijom u rasponu od 1,31 do 2,39 promila dok se jedan od njih nije htio podvrći ispitivanju.

Tako su u subotu,  23. kolovoza, oko 4,55 sati u Požegi policijski službenici su u prometu zatekli 21-godišnjeg vozača osobnog automobila marke „Fiat Bravo“, požeških registarskih oznaka, kojemu je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,86 promila.

U nedjelju, 24.kolovoza, oko 2,15 sati u Pakracu, zaustavljen je 54-godišnji vozač „VW Golfa“, kojemu je utvrđeno 2,39 promila alkohola. Isti dan u poslijepodnevnim satima, oko 16,50 sati, u Požegi vozaču mopeda „Peugeot“ koji je upravljao bez zaštitne kacige utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,03 promila.

Iako je bio završetak vikenda kršenje prometnih propisa i vožnja pod utjecajem alkohola nije prestalo. U ponedjeljak, 25.kolovoza oko 1,10 sati u Pleternici 25-godišnji vozač osobnog automobila marke „VW Vento“ upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola od 1,31 promil. Nekoliko minuta kasnije također u Pleternici policijski službenici zaustavili su vidno alkoholiziranog 32-godišnjeg vozača koji je upravljao „VW“ vozilom iako mu je bila izrečena zabrana upravljanja vozilom „B“ kategorije. Kako neslužbeno doznajemo 32-godišnji vozač nije se htio podvrći ispitivanju.

Budući da je prijetila opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja svi alkoholizirani vozači su smješteni u posebne prostorije policije do otrežnjenja i protiv njih slijede prekršajne prijave.

Onim vozačima koji su upravljali vozilom a imali su koncentraciju alkohola u krvi do 1,5 promila prijeti novčana kazna od 3 do 5 tisuća kuna, a vozačima koji imaju iznad 1,5 promila prijeti novčana kazna od 5 do 15 tisuća kuna uz mogućnost i određivanja kazne zatvora do 60 dana. Uz novčane kazne i kazne zatvora obvezno se izriču i mjere zabrane upravljanja, što je sve regulirano u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Također je kažnjivo ne sa malim iznosom i upravljanje vozilom ako je vozač pod zabranom. I za takav se prekršaj izriče novčana kazna od 5 do 15 tisuća kuna.

(Foto: Ilustracija)

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: