Pet najboljih polaznika nagrađeno sa deset pčelinjih zajednica-košnica

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Završio je jednogodišnji projekt „Pčelarski inkubator“ u kojem se provela edukacija 20 polaznika iz područja pčelarstva. Nositelj projekta je bilo Veleučilište u Požegi uz partnera, Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu te Pčelarske udruge „Zlatna dolina“ iz Požege koja je bila kao sudionik u projektu.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih i priprema za provedbu usavršavanja polaznika u području pčelarstva s ciljem povećanja njihove konkurentnosti na tržištu rada i mogućnosti za samozapošljavanje.

Projekt je vrijedan 145 tisuća eura od čega je 126 tisuća financiro sredstvima Europske unije dok je sa gotovo 19 tisuća eura financiralo sredstvima prijavitelja i partnera.

Edukaciju je uspješno završilo 20 polaznika koji su položili završni ispit iz nastavnog programa pčelarstva i upravljanja poslovanjem te pregledom Dnevnika stručne prakse (radovi na pčelinjaku).

Ovom edukacijom stvoreni su preduvjeti za samozapošljavanje a pet najuspješnijih polaznika edukacije nagrađeni su sa 10 živih pčelinjih zajednica (košnica), što je dobra osnova za samostalno ostvarivanje prihoda i širenje poslovanja u području pčelarstva. Kao ugovorna obaveza je vraćanje pčelinjih zajednica ukoliko polaznik, sada pčelar, odustane od pčelarstva ili da polaznik dostigne broj od 80 vlastitih proizvodnih pčelinjih zajednica.

Od nagrađenih polaznika koji su dobili deset živih pčelinjih zajednica su Edina Jularić, Mihael Gustin, Svjetlana Džomba, Janja Blašković i Dražen Bradić s kojima je v.d. dekana Veleučilišta u Požegi dr.sc. Dinko Zima potpisao ugovore.

Gotovo svi polaznici imaju planove baviti se sa pčelarstvom od kojih neki imaju namjeru ući i u ozbiljnije poslovanje sa tom zanimljivom granom proizvodnje traženog “kvalitetnog” proizvoda.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.