“Perspektiva i položaj mladih u Požeško – slavonskoj županiji”

Autor: Požega Portal

AZAS_2PLETERNICA – Akademska zajednica Ante Starčević Požeško – slavonske županije na inicijativu prof.dr.sc. Borislava Miličevića, u suradnji sa saborskim zastupnikom Franjom Lucićem, Požeško – slavonskom županijom i županom Alojzom Tomaševićem, Gradom Pleternicom i gradonačelnicom Antonijom Jozić, Savjetom mladih Požeško – slavonske županije i predsjednikom Hrvojem Banožićem, Udrugom studenata Požeško – slavonske županije „Vallis Aurea“ i predsjednikom Lukom Čirkom te Zajednicom obrtnika i poduzetnika Hrvatske demokratske zajednice na čelu s predsjednikom Antom Barbarićem, organizirala je Okrugli stol na temu: „Perspektiva i položaj mladih u Požeško – slavonskoj županiji”.

Dok Hrvatska bilježi 12. uzastopni kvartalni pad BDP-a, a ekonomska situacija u slabije razvijenim sredinama poput Požeško-slavonske županije postaje sve teža, mladi, koji su po stopi nezaposlenosti (50,5%) među vodećima u EU, suočavaju se s gotovo nerješivim egstistencijalnim problemima. Problemi s kojima se mladi susreću mogu se svrstati u nekoliko domena (obrazovanje i znanost, kultura i šport, gospodarstvo i poduzetništvo, neriješeno stambeno pitanje, prometna povezanost i drugo).

Statistički trendovi pada nezaposlenosti mladih koje bilježi područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Požegi, u stvarnosti se može pripisati administrativnim mjerama – izmjenama u evidenciji i povećanom odlasku mladih u zemlje Europske unije, dok su iznimno rijetki pozitivni primjeri samozapošljavanja mladih.       Svjedočimo i činjenici kako obrazovni i znanstveni sustav godinama ne prate kretanja na tržištu rada, producirajuću uglavnom kadar s malim ili nikakvim mogućnostima za dugotrajno zaposlenje u struci. Svjedočimo i nedovoljno razvijenom kulturnom životu za mlade koji je izravna posljedica loše ekonomsko gospodarske situacije, ali i drugih bitnih čimbenika.

Sve više mladih nije u mogućnosti zasnovati obitelj u vlastitom životnom prostoru, zbog cijena nekretnina, ali i zemljišta u vlasništvu države ili jedinica lokalne i regionalne samouprave, koji cijenom ne odgovaraju trenutnoj gospodarskoj situaciji. Rijetko pozitivni primjeri poticane stanogradnje ili subvencioniranih zemljišta još uvijek nisu dovoljno definirani niti zaživjeli u punom kapacitetu. Mladi, kao i cijelokupna populacija Požeško – slavonske županije, suočavaju se s prometnom izoliranosti. Slaba cestovna povezanost istoka i zapada županije te problemi nastali ukidanjem voznih linija vlaka i autobusa ili namjerno nelogičnim voznim redovima dodatno otežavaju položaj mladih i čitave populacije Požeško-slavonske županije.

Sve navedeno uzrokuje smanjeni povratak mladih sa školovanja u zavičaj, povećan odlazak mladih iz zavičaja u i izvan Hrvatske te dodatno potenciraju problem relativnog i apsolutnog starenja populacije Požeško – slavonske županije, koja bi se u skoroj budućnosti mogla susresti s neriješivim problemima neadekvatne i nedostatne radne snage i povećanih socijalnih izdataka za starije i nemoćne, ali i druge ugrožene skupine stanovništva.

U raspravi na okruglom stolu sudjelovali su i članovi podmladaka političkih stranaka u županiji, savjeti mladih i udruge mladih, predstavnici gospodarstvenika, gradonačelnici i načelnici, predstavnici crkvenih vlasti i mnogi drugi.

 (Tekst i foto: Ivan Vukoja, tajnik Akademske zajednice Ante Starčević Požeško – slavonske županije)

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: