Pedesetak roštilj majstora u nedjelju dolazi u Zarilac

Autor: D.K.

ZA NEDJELJU 29. TRAVNJA NAJAVLJENO OTVORENO PRVENSTVO U ROŠTILJANJU –

POŽEGA – Tjednik KRONIKApožeško-slavonska, Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, Udruga „Mladi za mlade“ Pleternica i ŠRD „Londža“ Zarilac organiziraju po prvi puta u našem kraju gastro manifestaciju „Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica“ na izletištu i ribnjaku u Zarilcu (nedjelja) 29. travnja. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Pleternica i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju podržavaju grad Požega i grad Kutjevo, te općine Brestovac, Velika, Kaptol i Jakšić. Kao sponzor redovno pomaže održavanje gastro manifestacija Elektromaterijal Alles Požega.

– Ovakve manifestacije održavaju se u još nekoliko gradova u Hrvatskoj, jako su dobro posjećene i medijski popraćene, te su u svakom slučaju turistički događaj i mjesto okupljanja velikog broja natjecatelja, sudionika i posjetitelja. Kako već sada u pripremi projekta imamo najavu natjecatelja iz šireg područja Slavonije iz susjednih županija, to će svakako biti jedna manifestacija koja naš kraj ističe kao mjesto odlično u organizaciji turističkih događanja. Za sada imamo prijavljeno preko 30 ekipa, a očekuje se u još nekoliko dana prijava, do četvrtka 26. travnja još dvadesetak ekipa – istakao je urednik tjednika Kronika Vladimir Protić, inicijator i organizator nekoliko eno, gastro i etno manifestacija u Požeštini.

   Na samom mjestu događanja organizirat će se i Etno sajam lokalnih OPG-ova i proizvođača hrane, starih zanata i domaće radinosti, antikviteta i ručnih radova, suvenira i drugih uporabnih predmeta. Zarilac i roštiljada bit će i cilj Biciklijade koja starta iz Pleternice a bicikle voze cijele obitelji. Očekuje se preko stotinu biciklista. Ujedno ovim događanjem se otvara i sezona roštiljanja koja uvijek počinje u svibnju s dolaskom lijepih i toplih proljetni dana, kada svi žele izaći u prirodu nakon duge zime.

– Ekipe koje se sastoje od najmanje 4 do 8 osoba trebaju donijeti roštilj, začine i svoju tajnu dobrog roštilja a organizator osigurava pet vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta, ražnjića i roštiljske kobasice, ukupno preko tri kg mesne sirovine, te drva i ugljen za roštilj. Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipa će ispeći meso na roštilju, na pladnju servirati uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja koje ide na ocjenjivanje. Prosudbena komisija ocijenit će i nagraditi tri najbolja roštilja, te najbolju prezentaciju roštilja.

Sve započinje u nedjelju 29. travnjaod 9,00 kada se okupljanju ekipe, uređuje mjesto za roštiljanje, od 10,00 ekipe zadužuju mesa, priređuju marinadu za ražnjiće i kotlete, prave mješavine začina za ćevapćiće i pljeskavice, te pripremaju roštilj koji pale u 11,30 sati. U 11,00 sati dolaze biciklisti Biciklijade iz Pleternice za koje se priprema okrjepa i marenda. Točno u 12 sati počinje roštiljanja mesa, te uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve za ocjenjivanje, koje počinje od 13,00 sati, a predsjednik komisije bit će Pobjednik Hrvatske u Roštilju 1017. godine, Željko Turalija iz Valpova. Nakon ocjenjivanja kvalitete roštilja, slijedi objed za članove ekipa, njihove goste i posjetitelje, naravno ako su ga dobro pripremili i da nije izgorio, jer će onda morati posuditi od susjedne ekipe koji ćevapćić ili ražnjić. Od 14 sati slijedi proglašenje pobjednika, dodjela pehara i vrijednih nagrada za tri najbolje ekipe, a u nastavku zabava uz TS Tkanica do večeri.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88