Pčelari udruga Požege, te Pakrac-Lipik pripremaju tradicionalno Županijsko ocjenjivanje meda

Autor: Jelenko Topić

Pčelarske udruge Zlatna dolina iz Požege i Pakrac-Lipik u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Požege, a uz potporu gradova Požege, Pleternice, Kutjeva, te općina Brestovac, Velika, Jakšić, Čaglin, Kaptol, Požeško-slavonske županije i projekta LIPA čiji nositelj je Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Požega organiziraju tradicionalno 10. Županijsko ocjenjivanje meda.                                                         

Završnica će biti u sklopu manifestacije “Okusi jeseni” u šetališnoj zoni u Požegi 9. studenog u organizaciji, a riječ je o natjecanju pčelara u ocjenjivanju kvalitete meda kada će biti dodjeljena uvjerenja novo osposobljenim osobama za poslove pčelara/ke.

Pozvali su zainteresirani pčelari i pčelarske organizacije koje se bave proizvodnjom i prometom pčelinjih proizvoda da prijave svoj med za ocjenjivanje.

-Za jedan uzorak potrebno je dostaviti dvije staklenke meda od 450 grama. Med mora biti u tekućem stanju. Uz svaki uzorak mora biti prezentirano: ime i prezime pčelara, adresa, broj telefona, vrsta meda, naznaka lokaliteta te broj kaznenih mjesta je natjecatelj posjetio. Ocjenjivat će se samo medovi koji su proizvedeni u 2019 godini – kaže Tomislav Prpić, predsjednik Udruge pčelara Požega.

Fizikalno-kemijsku analizu obaviti će Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije. Pčelari koji imaju napravljenu tu analizu od ovlaštenog laboratorija meda nisu dužni  platiti kotizaciju jer se ta analiza smatra valjanom. Uzorke meda za ocjenjivanje potrebno je dostaviti do 22.rujna osobno ili poštom na adresu: Ivica Targuš, P. Radića 177, 34000 Požega mob.  099/213-4243 za područje gradova Požega ,Pleternica, Kutjevo te općina Brestovac,Velika, Kaptol, Jakšić i Čaglin, te Robert  Androić, mob. 098 161 8803 za područje gradova Pakrac i Lipik. Kotizacija za ocjenjivanje stotinu kuna po uzorku. Ocjenjivanje se provodi sukladno Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda u našoj zemlji, te Codex Alimentarius standarda za med Europske unije.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: