Pčelari apeliraju: Čuvajmo pčele, ne prskajte za vrijeme cvatnje jer pčele povećavaju prinose!

Posljednjih smo dana u mnogim medijima mogli pročitati i vidjeti priče pčelara kojima su uginule pčele. Najviše ih je u Slavoniji, a razlog je u najvećoj mjeri prekomjerna upotreba pesticida. Kako  su u Slavoniji velike površine pod ratarskim i voćarskim kulturama i upotreba pesticida je veća nego u drugim krajevima. Sve to štetno je za pčele, ali i za same voćare jer poznato je da pčele povećavaju prinose u voćarstvu.

Na to upozoravaju i iz Pčelarske udruge Zlatna dolina. Kako bi upozorili poljoprivrednike na ogromne gubitke koji nastaju ugibanjem pčela, ali i višestruku korist koju nam pčele donose u zagrebačkoj ulici u Požegi postavili su jumbo plakat.

– Čuvajmo pčele. Ne prskajte za vrijeme cvatnje jer pčele povećavaju prinose – istaknuto je na plakatu te navedeno da se prinos ploda zbog pčelinjeg oprašivanja povećava od 35 do čak 80 posto, ovisno o vrsti voća.

Vjerujemo da će apel požeških pčelara doći do svih onih koji koriste pesticide jer i sami stručnjaci upozoravaju da su za pčele izuzetno štetni, a znamo da ako nestanu pčele, nestat će i ljudi.

0 Comment