Paulovnija najbrže rastuće drvo na svijetu sadi se sve više i u Požeštini

Autor: D.M.

POŽEGA – Paulovonija, najbrže rastuće drvo na svijetu odnedavno se može vidjeti i Požeštini. Drvo skromnih zahtjeva u proizvodnji, a daje nevjerojatne rezultate u prirastu. To nam je potvrdio i inženjer Vladimir Petošić, zaposlenik u tvrtki Spin Valis d.d. koji provodi istraživanje rasta ovog drveta. Na malom pokusnom polju u krugu tvrtke Spin Valis sredinom lipnja 2015. godine posađena su stabla koja su uzgajana u različitim oblicima i uz primjenu različitih agrotehničkih radnji.

Prije nekoliko dana srušeno je stablo Paulovnije staro tri godine koje je naraslo deset metara u visinu, a opseg debla bio je 97 centimetara i širine 40 centimetara na prerezu panja. Vaganjem je utvrđena drvna masa veća od 400 kilograma. Gotovo nevjerojatno za tri vegetacijske godine.

Inženjer Petošić obišao je plantaže posađene u Hrvatskoj od Osijeka do Varaždina te će svoje iskustva i zapažanja s uzgojem Paulovnije prezentirati na predavanjima i radionicama po općinskim središtima Požeštine.
03.12. u 18,00 sati u Velikoj – vijećnica na nogometnom stadionu
04.12. u 18,00 sati u Kaptolu – vijećnica
05.12. u 18,00 sati u Jakšiću – vijećnica
06.12. u 18,00 sati u Brestovcu – vijećnica
07.12. u 18,00 sati u Čaglinu – vijećnica

Cilj predavanja je pokazati negativna i pozitivna iskustva u uzgoju Paulovnije. Objasniti koje najčešće greške dovode do slabog rasta i pokazati na primjeru kako se može uspjeti u proizvodnji kvalitetnih debala. Čut će se i o gustoći sadnje i uzgojnim oblicima stabla.

Tvrtka Spin Valis zainteresirana je za otkup proizvedenih količina Paulovnije određenih promjera. Također će biti govora i o otkupu ostalog drveta za proizvodnju biomase.

Paulovnija je drvo budućnosti, lagana, ne upija vodu, lako se boja, a kalorična vrijednost kilograma mase je ista ili čak veća od hrasta i bukve. Ovo drvo je veoma traženo u inozemstvu i postiže dobre prodajne cijene.

Prema Zakon o drvenastim kulturama donesenom u veljači ove godine Paulovnija bi se trebala naći na popisu subvencioniranih drvenastih biljaka što može biti dodatni poticaj za sadnju plantaža pogotovo na napuštenim ili slabo rentabilnim poljoprivrednim površinama požeškog kraja. 

 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: