I Park prirode Papuk svojim aktivnostima u Satu za planet Zemlju

Autor: D.K.

(Foto: Ilustracija)Sat za planet Zemlju 2014. održat će se 29.ožujka, u subotu od 20:30 do 21:30 kao i u cijelom svijetu kojem se pridružuju se i brojni hrvatski parkovi.

Kako doznajemo od Petre Boić Petrač, WWF  voditeljice projekta „Sat za planetu Zemlju“ Hrvatska se ove godine pridružuje gašenjem rasvjete u 50 gradova, a glavna će se proslava održati ispred Zagrebačke katedrale.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je kroz svoj regionalni projekt Parkovi Dinarskog luka pozvala parkove da se pridruže ovoj inicijativi, a brojni su se parkovi rado odazvali. U Hrvatskoj su to nacionalni parkovi Brijuni, Krka i Lastovo, parkovi prirode Medvednica i Papuk te Pećinski park Grabovača.

U Parku prirode Papuk održat će se radionice za osnovnoškolce na temu štetnosti klimatskih promjena na staništa.

Nacionalni park Brijuni imati će poseban program, radionice za djecu raznih uzrasta na temu zašto je važno čuvati prirodu, okoliš i energiju. Bit će organizirana i igra „Potraga za prirodnim blagom“, te nova radionica u prirodi. U razdoblju od 20:30 do 21:30 isključit će se sva rasvjetna tijela na Velikom Brijunu.

Nacionalni park Krka u Sat za planet Zemlju se uključuje u sklopu svoje akcije „Znanjem do očuvanja“ i brojnih eko radionica koje organiziraju za lokalno stanovništvo svakog petka i subote u ispostavama u Skradinu i Drnišu. U subotu će u Skradinu prirediti radionicu izrade svijećnjaka od starih limenki, a predavači iz eko udruge „Okea“ iz Rogoznice pozvat će sve sudionike da svoje svijećnjake iskoriste još iste večeri.

Nacionalni park Lastovo akciji se pridružuje već nekoliko godina gašenjem svjetla i održavanjem radionica na otvorenom s djecom osnovne škole  “Braća Glumac” s otoka Lastova. Ovogodišnji će Sat za planet Zemlju povezati s temom „Očuvanje Tamnog neba Lastova“. Znanstvenici su naime ustanovili da je na području Homa, najvišeg vrha Lastova,najtamnije noćno nebo u Europi gdje se zvijezde, planeti i Mliječna staza vide bolje nego na bilo kojem drugom mjestu na najstarijem kontinentu.

Park prirode Medvednica svoj će doprinos ovoj inicijativi, baš kao i lani, dati gašenjem dekorativne rasvjete na Medvedgradu, zaštitnom znaku grada Zagreba. Kako ističu, svjesniji su no ikad kakvu štetu donose klimatske promjene, budući da se Medvednica i dalje oporavlja od posljedica Teodora.

Isti tip radionice kao i u Parku prirode Papuk pripremaju i u Pećinskom parku Grabovača. Uz predavanje –„Štetnost klimatskih promjena na primjeru Pećinskog parka Grabovača“, a u vijećnici općine Perušić održat će se predavanje „Šumski ekosustavi“ (šumarija Perušić).

Uz hrvatske parkove, WWF-ovoj inicijativi su se pridružili i drugi članovi Parkova Dinarskog luka: Park prirode Hutovo blato iz BiH, nacionalni parkovi Đerdap i Tara iz Srbije, crnogorski park Lovćente makedonski parkovi Mavrovo i Jasen.

U svijetu poznata kao EarthHour, ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine u veliki globalni pokret u kojemu je prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 154 zemalja svijeta. 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot