Park prirode Papuk obnavlja svoju najposjećeniju stazu /FOTO/

Autor: Park prirode Papuk

Prekrasna priroda i konstantno provođenje projekata ono su što Park prirode Papuk ukratko opisuje unazad nekoliko godina.

Iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. trenutno se provodi Podmjera 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“- tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture.“

Park šuma Jankovac iz vikenda u vikend neumorno obara rekorde posjećenosti,a ukoliko ste  ju u posljednjih nekoliko dana  posjetili, mogli ste primijetiti radove na rekonstrukciji Grofove poučne staze.

Spomenuta mjera prepoznata je kao izvrsna prilika  za ulaganje u  Grofovu stazu koja je  još 2006. godine nagrađena od strane Hrvatske turističke zajednice u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

Ta kružna staza duga 2,3 kilometra koja otkriva brojne biološke, geološke i kulturno – povijesne fenomene  Papuka ovom rekonstrukcijom dobit će i sigurnosnu i vizualnu dodatnu vrijednost.

U sjeverozapadnom dijelu Parka,  na području Đedovice, rekonstruiran je  i most  na stazi Stari hrastovi koja kroz autohtonu šumu bukve i jele vodi do Starih hrastova, zaštićenog spomenika prirode.

Na mjestu starog vidikovca Kapavac izgrađen je potpuno novi pa će posjetitelji moći uživati u pogledima prema mađarskim gorama sa sjevera, dok se prema jugu osim Požeške i Dilj gore mogu nazrijeti i bosanske planine.

„Ako moramo izdvojiti lokaciju koju se ne smije zaobići, osobito ako ste prvi put na Papuku, onda je to svakako Jankovac. Mjesto je to koje jednako intrigira i mlađe i starije, a osim predivne prirode nudi i sadržaje zbog kojih nam se posjetitelji uvijek iznova vraćaju. Zahvaljujući snijegu Jankovac je postao i najtraženija zimska destinacija Slavonije. Vikendom bilježimo i preko tisuću posjetitelja pa nam je iznimno važno i našu Grofovu stazu obnoviti  kako bi naši posjetitelji bili što sigurniji.“ – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Vrijednost ukupnog ulaganja je 743.480,00 kuna, a Ugovorno tijelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88