“Papučar s diplomom” i mesar: Teljo vrhunski popravlja cipele, ali pravi i vrhunske kulenove /FOTO/

Željka Domazeta, poznatijeg kao majstora Telju, postolara, u Požegi pozna i staro i mlado. Mnogima je „produžio život“ njihovih cipela, napravio duplikate ključeva i pomogao na razne načine svima koji su od njega bilo kakvu pomoć zatražili. Ne samo da je dobar postolar, kako u šali često zna reći, “papučar s diplomom” on je i dobar kuglač, a možda je malo poznato da je majstor Teljo i vrstan majstor u pravljenju kulena i kulenove seke.

Kao pravi šokac, porijeklom iz đakovačkog kraja, koji je svoje mjesto pod suncem našao u Požeštini, njeguje običaje koje su mu njegovi preci ostavili u nasljeđe. I ove je godine, kao i mnoge prethodne u njegovom obiteljskom dvorištu, gotovo u samom centru grada, obavljeno slavonsko kolinje, baš na onaj način kako se to nekad radilo.

Četiri debela bravca, svaki više o 250 kilograma, prerađeni su u tradicionalne krmokoljske proizvode. Većinom su to kuleni i kulenove seke, slanina, te nešto masti i ruskavi čvarci i krvavice.

Prema Teljinim riječima, dobar se kulen može jedino napraviti od „zrelog mesa“, a to znači da svinjske polovice trebaju biti od bravaca starih godinu i pol dana i teških oko stotinu kilograma. Ako su lakše, meso i slanina su puni vode pa pri sušenju dosta kaliraju i teško ih je kasnije očuvati od plijesni i kvarenja. Mnogi u želji da isti dan obave kolinje čine grešku. Tradicionalno slavonsko kolinje traje dva dana, bez žurbe. – Prerađue se ocjeđeno i rashlađeno meso – ističe majstor Teljo.

Drugi dan kolinja počinje doručkom. Pije se kuhana rakija, jede jetrica s bijelim lukom, reže se prošlogodišnji kulin i kulenova seka kako bi se uvjerili kakav su proizvod godinu dana prije napravili. Dok se polovice trančiraju i prerađuju u kuhinji gazdarica Ljilja i njena prija Branka Šarić kuhaju juhu, motaju sarmu i pripremaju druge delicije za ručak.

Mesa za mljevenje je puno, jer su za kulene isječeni butovi i plećke. Tomislav Keršeka Bumbara ima pune ruke posla. Treba nekoliko stotina kilograma mesa izmješati. Sve se mjeri vagom kako bi proizvod u konačnici bio što bolji. Mario Đurković priprema crijeva za punjenje. Tope se i prešaju čvarci. Teljo preuzima top za punjenje. Mase je puno, ali sve će biti gotovo prije mraka koji već dolazi oko 16 sati, a s njim i niže temperature koje su dobre za prerađevine.

Za očekivati je da će proizvodi kad se osuše biti više nego vrhunski u što će se mnogi i uvjeriti jer Teljo često zna svoje mušterije počastiti svojim proizvodima kako bi im se pohvalio da je uz to što je majstor svog zanata da dobar i mesar. I tako Teljo napravi velike količine delicija koje završe kod njegovih prijatelja, kumova i rodbine.

Foto: D. Mirković 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment