Pakrac ima jedino životno partnerstvo u Požeško-slavonskoj županiji

Autor: Požega.EU

Zakon-o-zivotnom-partnerstvu-Partneru-u-istospolnoj-zajednici-skrb-o-djetetu_ca_large

Ilustrativna fotografija

POŽEGA/PAKRAC – Životno partnerstvo je zajednica obiteljskog života dviju osoba istog (zakonski prepoznatog) spola sklopljena pred matičarem u našoj zemlji, a ta se zajednica zasniva na načelima ravnopravnosti, međusobnom poštovanju dostojanstva, međusobnom pomaganju i uvažavanju. Životno partnerstvo sklapa se u nazočnosti osoba koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo, matičara i dva svjedoka. Zakon je donio Hrvatski sabor u srpnju prošle godine, a stupio je na snagu u rujnu te godine.

Životno partnerstvo u pravima i učincima izjednačeno je s bračnom zajednicom osoba različitoga spola, uz iznimku koja se tiče prava na jednoroditeljsko i zajedničko posvajanje djece.

Životno partnerstvo se može sklopiti ako su: osobe koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo istog (zakonski prepoznatog) spola, osobe koje sklapaju životno partnerstvo starije od 18 godina, osobe izjavile svoj pristanak za sklapanje životnog partnerstva te su sposobne za rasuđivanje (u zakonskom smislu mogu dati pristanak), te osobe koje sklapaju životno partnerstvo vjenčane pred matičarem uz prisustnost dva svjedoka.

Životno partnerstvo ne može se sklopiti ako su osobe koje sklapaju životno partnerstvo u krvnom srodstvu (u ravnoj lozi, a u pobočnoj lozi do četvrtog stupnja), te ako osobe ili osoba koje sklapaju životno partnerstvo nisu slobodnog bračnog stanja, odnosno ukoliko je već netko od partnerica ili partnera u braku ili drugom životnom partnerstvu.

Prema dostupnim podacima na području naše države do sada je sklopljeno stotinjak životnih partnerstava osoba istog spola od čega ih je više od 50 na području grada Zagreba.

Svakako je zanimljivo, kako smo neslužbeno saznali, da je jedno takvo partnerstvo na području Požeško-slavonske županije sklopljeno u pakračkom kraju, no nismo uspjeli saznati da li je riječ o muškim ili ženskim osobama. Dakako nije poznato ni tko su bili kumovi (ili svjedoci) sklapanju tog partnerstva.

Više iz kategorije