Oživljena povijest srednjovjekovne Požege

Autor: D.K.

POŽEGA – U Požegi će se, sutra i prekosutra, 6. i 7. lipnja održati manifestacija pod nazivom Castrum de Posega – oživljena povijest. Za posjetitelje su u Lermanovoj ulici i na Trgu sv. Terezije pripremljene radionice kaligrafije i heraldike, tečajevi srednjovjekovnih pisama, oslikavanje tekstila, prikaz srednjovjekovne bolnice te druge aktivnosti.

Manifestaciju organizira Povijesno društvo Požega u suradnji s partnerima Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Gradskim kazalištem, Ekonomskom školom, Katoličkom gimnazijom, udrugama GFR film-video, Paukova mreža, Požart i drugima.

– Vraćamo se u Srednji vijek. To je vrijeme vještica, heretika, dominikanaca, franjevaca, utvrda. Građani će moći sudjelovati na radionicama, a održat će se i misa na latinskom jeziku – rekao je predsjednik Povijesnog društva Goran Đurđević.

Bit će organiziran sajam na kojem će se predstaviti udruge i škole sa svojim aktivnostima vezanim za Srednji vijek. Tijekom oba dana radionice i tečajevi će započeti u 9 sati. U petak će se s početkom u 18,30 sati u požeškoj katedrali služiti misa na latinskom jeziku. Isti dan za 19,30 sati planirano je predavanje „Ruralna romanika i ujedinjena Europa“ prof. dr. sc. Vladimira Petera Gossa koje će se održati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU.

Nakon radionica na otvorenome, zaljubljenici u filmsku umjetnost moći će u prostorijama Art kina od 20.30 sati pogledati projekciju na temu Srednjeg vijeka.

– Požega je prepuna srednjovjekovne povijesti. Pogledajte utvrde iz naše bliže okoline i Stari grad koji je rijedak primjer u svijetu da se u centru mjesta nalazi jedan takav objekt. Htjeli smo našim građanima pružiti uvid u sve blago ove okolice. Nadamo se kako ćemo ih potaknuti da primjećuju srednjovjekovne stvari koje se nalaze oko nas – zaključila je tajnica Povijesnog društva Požega Marijana Matijević.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot