Oživljavali ga na cesti: Pozlilo mu dok je išao biciklom u Požegu

Autor: D.K.

Liječnici požeške bolnice bore se za život starijeg muškarca kojem je pozlilo dok je iza 8 sati biciklom išao u Požegu.

Kretao se iz pravca Mihaljevaca. Na samom ulasku u Požegu, u Mlinsku ulicu, kako su nam rekli očevidci osjetio je da mu nije dobro, stao je, sišao s bicikla i srušio na cestu. Prolaznici koji su prolazili odmah su mu priskočili u pomoć i zvali hitnu. Nešto više od pola sata cesta je na tom dijelu bila zatvorena za promet.

-Hitna se stvorila gotovo u trenu, ma nije ni pet minuta prošlo, ne možete vjerovati kako su brzo reagirali i krenuli s oživljavanjem. Trajalo je to oživljavanje i borba za život čovjeka možda i više od pola sata. Bilo nas je puno koji smo sve to gledali i strepili što će u konačnici biti. Taj trenutak kad smo vidjeli da je čovjeku gotovo spašen teško je opisati….odvezli su ga vozilom u bolnicu, samo da preživi – prepričao nam je događaj jedan od očevidaca koji je upućivao sve pohvale doktoru i medicinskom osoblju.

Doznajemo da je riječ o timu s liječnikom Rikardom Perinovićem, medicinskim tehničarom Mariom Trupinom i vozačem Jurom Vidakušićem koji su unesrećenom davali umjetno disanje i masažu srca te su ga uz upotrebu elektro šokera uspjeli oživjeti. Svakako treba naglasiti kako su u oživljavanju pomoga i dvojica građana koja su se zatekla na mjestu događaja što je uveliko pomoglo u postupcima reanimacije.


U razgovoru s dr. Perinovićem doznajemo kako su pacijenta koji je ležao na cesti zatekli u bočnom položaju, bez disanja, pulsa i svijesti.

dr. Rikard Perinović

-Odmah smo započeli kardiopulmonalnom reanimacijom koja je provođena gotovo pola sata. Nakon toga smo uspjeli uspostaviti spontanu cirkulaciju. Pacijent je klasično kardiopulmonalno reanimiran što podrazumjeva, uspostavu dišnog puta, umjetno disanje, masažu srca i primjenu ljekova te defribilacija putem uređaja. Pacijent je defribiliran u sedam navrata. Dobio je ukupno deset doza lijekova koji se primjenjuju u takvim slučajevima. Po uspostavi srčanog ritma, centralnog i perifernog pulsa pacijenta smo prevezli u požešku bolnicu na hitni bolnički prijem – rekao nam dr. Perinović zahvaljujući dvojici građana koji su aktivno sudjelovali i pomagali medicinskom timu u reanimaciji.

Dodano u 15:22

Unatoč liječničkim naporima u požeškoj bolnici nisu uspjeli spasiti život 71-jednogodišnjaku koji je reanimiran dovezen u tu zdravstvenu ustanovu.

Više iz kategorije