Oživjela brijačnica iz 1910. godine: Prva mušterija Duško Mirković, fotoreporter portala pozega.eu

POŽEGA – Mnogi su se pribojavali da će najstarija požeška brijačnica na Trgu Sv. Trojstva, odlaskom u mirovinu vlasnika Andrije Mihaljevića pasti u zaborav. Upitna je bila i sudbina inventara iz davne 1910. godine. No, zahvaljujući Gradu Požegi i Gradskom muzeju Požege, nakon punih godinu dana, brijačnica je danas ponovno otvorila vrata i to u sklopu projekta ”Ajmo (se) brijat”

Bricu iz davnih vremena danas je utjelovio brijač Mato Raguž, a prva mušterija je bio požeški fotoreporter Dušan Mirković.

– Vrijedna akvizicija u muzej je došla zahvaljujući Gradu Požegi, HEP donacijama i firmi “Vizija Aurea” iz Kaptola, koji su pomogli da sakupimo iznos od 50 tisuća kuna i otkupimo inventar, namještaj i sav pribor ove brijačnice s početka 19. stoljeća,  po našim saznanjima, najstarije u tom obliku u Hrvatskoj – rekla je tom prigodom Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

– Bilo bi nam žao da ova brijačnica ostane u ovom prostoru kao u muzejskoj čuvaonici, već doista želimo da taj prostor oživi te da dobijemo jednu vintage brijačnicu, odnosno, frizerski salon za muškarce s radnim naslovom “Ajmo (se) brijat”, mjesto posvećeno okupljanu suvremenih muškaraca koji drže do sebe, ali prema svim vintage pravilima i brijanja i šišanja, masiranja lica i efekta toplih ručnika u čemu su nekadašnji muškarci uživali. Naravno prostor brijačnice u budućnosti će biti upotpunjen s nizom zanimljivih programa, promocija, sve za ciljane posjetitelje, a to su muškarci – dodala je.

Gradonačelnik Vedran Neferović istaknuo je da Grad Požega ima neosporne vrijednosti u svojoj središnjoj jezgri od onih velikih do onih malih koji pričaju povijest ovog grada.

Slavna će brijačnica ponovo biti otvorena 27. siječnja iduće godine, u Noći muzeja. Dobrovoljni prilozi od šišanja i brijanja koji se tada prikupe bit će namijenjeni za daljnju restauraciju prostora.

0 Comment