Ovogodišnji Krauthakerov vinski kum Crnogorac iz Perasta

Autor: D.M.

Martinje u Vinogradarstvu i podrumarstvu Krauthaker iz Kutjeva uvijek je poseban događaj. Na ovom se slavlju prije pojave pandemije Coivida 19 okupljalo nekoliko stotina uzvanika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Ovoga puta broj uzvanika bio je mnogo manji, a nekolicina koji nisu imali Covid potvrde testirani su brzim antigenskim testom što je obavila našička ispostava Ustanove Florence.

Osim obitelji Krauthaker i Grgić na ovogodišnjem Martinju bili su poslovnih partneri, te poznate osobe iz društvenog i kulturnog života, kako iz Hrvatske tako i Crne Gore, svi ljubitelji Krauthakerovih vina.

Martinjski prikaz krštenja mošta u vino je u prvom planu proslave. Ceremonijalni dio je obavljen uz vinskog kardinala Vladu Bauera. Ministranti su bila Andreas Popke, gospodarstvenik iz Gradišta inače povratnik iz Njemačke i Voljen Grbac, prvak riječke opere. Kum je bio Crnogorac Zoran Kasanica, vlasnik Hotela Konte iz Perasta.

Kako Martinje nije održano prošle godine dužnost novome kumu predali su Andrija Mikičić i Boris i Kristijan Malek vinski kumovi iz prethodne dvije godine.

Druženje je nastavljeno uz glazbu i pjesmu za koju su se pobrinuli Bjanka i Đelo Jusić, mlađi sin popularnog šansonjera  iz Dubrovnika i tamburaši „Kasa“ iz Osijeka.

Kao i svaki puta gazdarica Ruža pripremila je obilje hrane, pića i slastica. Možda izdvojiti je paštetu od guščje jetre, patku na ražnju s mlincima, buncek sa kiselim kupusom, te jela koja su prikladna za prigodu Martinja. Vinski kum Stanko Marinković sa Brača koji ove godine slavi 20 godina kumstva pripremio je bakalar na bijelo. Uz mlada, tek „krštena“ vina pila su se i vrhunska vina starijih godišta. Veselje je kao i svaki puta potrajalo.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek