Ovog vikenda tradicionalna manifestacija na Trgu graševine u Kutjevu

Autor: Požega.EU

Martinje u Kutjevu 2014.KUTJEVO – Tradicionalna manifestacija nastavlja se i ove godine u Kutjevu, na Trgu graševine na kojem će se održati dvodnevna manifestacija “Kutjevačko Martinje”. Uz bogat glazbeni program, posjetitelje očekuju vrhunski slavonski specijaliteti, suhomesnati proizvodi koji su višestruko nagrađivani koje proizvode poznati i priznati proizvođači mesnih delicija iz tih krajeva. dakako da će se predstaviti i obrtnici sa svojim rukotvorinama ali i vinari koji će ponuditi posjetiteljima svoju vrhunsku kapljicu na kušanje.

U kolijevki plemenite kapljice i ove će godine martinje biti proslavljeno dvodnevnim bogatim programom u kojem će zasigurno uživati ne samo zaljubljenici u tradicionalne manifestacije već i planinari. Očekuje se više od tisuću planinara iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, koji već tradicionalno dolaze u Kutjevo. Planinari i izletnici moći će uživati u šetnji jednom planinarskom stazom već u subotu, a u nedjelju ih očekuju tri različite planinarske staze uz vodiče HPD “Vidim” iz Kutjeva. No, Martinjska zabava počinje već u petak, 6. studenog partyjem u caffe baru “Ceco” uz grupu Vertigo. To je uveritra u program na Trgu graševine koji će u subotu početi u 16,30 sati  uz mlade tamburaše  iz sastava “Sanjariž” i Zbor Matice umirovljenika Grada Kutjeva. U 18,00 sati je svečano paljenje vatre i početak pečenja vola kojeg će planinari i svi gosti moći tradicionalno kušati u nedjelju.  Glazbeni program na Trgu graševine obogatit će svojim nastupom i popularne Garavuše te Posegana, a pripremljena je i zabava u ŠRC Kutjevo na kojoj će  od 22 sata svirati Bisernica.

U nedjelju ujutro nastavlja se s planinarskim izletima, a nakon svete mise u 11:00h u crkvi rođenja Blažene Djevice Marije, okupljanje je na Trgu graševine u 13:30sati uz nastup tamburaškog sastava Poljadija. Svečana povorka s konjanicima, kolima, predstavnicima vinara i brojnih udruga s područja Grada kreće prema crkvi u 14sati. Nakon obreda krštenja mošta, održat će se slikanje milenijske fotografije ispred Dvorca Kutjevo. Milenijsku fotografiju u Kutjevu već po treći put snimit će poznati fotograf Šime Strikoman iz Vodica. Svi prisutni ispunit će prostor ispred Dvorca u obliku grba Grada Kutjeva pa  organizatori pozivaju sve goste i posjetitelje, sve Kutjevčane da se pridruže ovom jedinstvenom događaju. Od  15:30 sati na  Trgu graševine nastupit će KUD-ovi Poljadija, Češka beseda i Bektež. Za nastavak dobre zabave i za veselu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav Kas iz Osijeka, a u 18:30h koncert će održati Dražen Zečić. U subotu i nedjelju, uz to,  Dani su otvorenih podruma u podrumima kutjevačkih vinara.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

Bogat program s ponosom je prokomentirao i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, upućujući dobrodošlicu svim gostima.

-Ponosni smo na našu manifestaciju “Kutjevačko Martinje” koja na jedinstven način objedinjuje sve ono što ovaj naš lijepi i bogati kraj nudi svojim žiteljima ali i svim gostima. Turistički  i gospodarski potencijali vinorodnog kutjevačkog podneblja imaju neospornu vrijednost i zaslužuju da ih se na pravi način i valorizira. Vjerujem da je ovo jedan od pravih načina, na putu smo razvoja i nastojat ćemo i dalje i više. Kako u tome uspijevamo, dođite i uvjerite se na Kutjevačkom Martinju – rekao je Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva.

/Foto: naslovnica, ilustracija, pozega.eu/

Više iz kategorije