Ovce, koze, krave i svinje bez nadzora u lovištu – vlasnici ne haju za to

Autor: Jelenko Topić

-Našim se lovištem nekontrolirano mi bez nadzora vlasnika kreću ovce, koze, krave, svinje i druge životinje nanoseći nam velike štete jer uništavaju hranilišta, solišta i druge objekte – kazali su nam Nikola Marić i Goran Mudrinić lovočuvari Lovnog društva „Fazan“ iz Ruševa, koje gospodari lovištem Ruševo ukupne površine 4494 hektara. Takva situacija traje dulje vremena, nitko ništa ozbiljnije ne poduzima izuzimajući nadzore nadležnih inspekcija, no toj štetnoj pojavi za lovce toga kraja ne nazire se kraj.

-Mi čak znamo i tko su vlasnici tih životinja, lovni inspektor je očitavanjem markica na njima to potvrdio, ali ništa nismo mogli dokazati – ističe predsjednik „Fazana“ Mario Švajda. Dodaje da je na tom području tj. dijelu lovišta pokraj sela Dobrogošće i Paka na istoku Požeško-slavonske županije bila i veterinarska inspekcija, ali se ništa nije promijenilo.

-Stada domaćih životinja nam uništavaju lovno-tehničke objekte, hranu za prihranu divljači, sol i sve drugo, a mi smo nemoćni jer smo procijenili da ne vrijedi podnositi tužbe i pokretati sudske postupke – zaključio je Švajda.

-Nažalost u novom zakonu o lovstvu nema više odredbi o pravu lovoovlaštenika na tzv. uklanjanje pasa i mačaka iz lovišta posebno u vrijeme kada divlje vrste imaju pomladak i kada prijeti opasnost šteta na divljači . Sada zakonodavac samo u jednoj odredbi naređuje da se psi čuvari stada ne mogu udaljavati od stada, te da vlasnici pasa i mačaka ne smiju dopuštati udaljavanje tih životinja 200 metara od naselja – kaže nam dipl. pravnik Zdenko Farkaš, lovac i dobar poznavatelj propisa vezanih uz tu djelatnost.

On dodaje da Zakon o lovstvu  uređuje i štete na divljači u slučaju pojave nekontroliranog razmnožavanja napuštenih pitomih svinja u lovištu, te  u slučaju šteta na divljači  odbjeglih od vlasnika  pasa i mačaka u lovištu .

-Lovci bi trebali praćenjem stanja u lovištu, u slučaju da uoče pojavu pitomih svinja ili pasa i mačaka u lovištu ili drugih životinjskih vrsta, utvrditi vlasnika te sukladno odredbama Zakona o zaštiti životinja  podnositi prijave zbog prekršaja protiv vlasnika odbjeglih ili izgubljenih  životinja, nakon čega bi se trebala utvrditi  nastala visina i vrsta štete na divljači – nastavlja nadalje Farkaš dodavši da je utvrđena prekršajna odgovornost za pravne i fizičke osobe koje ne postupaju prema životinjama sukladno zakonu i tu su odredbe o visokim  kaznama koje su u rasponu do  stotinu tisuća kuna.

 Za lovce je zbog povezanosti naselja i lovišta  izuzetno značajna odredba  koja pokriva prekršajnu  odgovornost lokalnih samouprava  ukoliko ne organiziraju službe za hvatanje i zbrinjavanje  divljih i odbjeglih pitomih životinja u naseljima.

Postoji praksa da se gradovi  i općine bave samo mačkama i psima, a lovci odgovaraju za štete od divljači unutar granica lovišta pa i kada one obuhvaćaju naseljena mjesta. Ima i dobrih primjeri kao npr. grad Zagreb je donio odluku kojom u cijelosti organizira sve aktivnosti u svezi zbrinjavanja pitomih i divljih životinjskih vrsta unutar svoga područja. To u velikoj većini drugih sredina nije slučaj jer  gotovo ništa od navedenog nije riješeno pogotovo nije konkretizirano za potpunu provedbu u svakodnevnom životu.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: