Ovako se organiziraju svatovi: Mladoženji u pomoć priskočili prijatelji iz djetinjstva, rodbina, kumovi… Baš kao u dobra stara vremena /FOTOGALERIJA/

Dok su u mnogim mjestima stari običaji u različitim prigodama zaboravljeni, to nije slučaj u selima župe Buk, točnije u Resniku. Kumovi, prijatelji i rodbina Marija Fridriha, koji će ove subote reći svoje sudbonosno „DA“ odabranici Elizabeth iz Donje Vrbe kod Slavonskog Broda zasukali su rukave i nisu dozvolili da običaji odu u zaborav. Puno je posla oko pripreme onih pravih slavonskih satova, ali i momačke večeri.

Mladoženja nije trebao voditi računa kako, što i na koji način prirediti i organizirati jer su se za to pobrinuli oni koji su s njim dječačke i momačke dane povodili i s njim odrastali. Sve je krenulo postavljanjem šatora u dvorištu, a jedan od složenijih poslova bio je odlazak po tzv. majpane koji se postavljaju na ulazu u dvorište kao i natpis „Dobro došli“.

Sve je ovih dana išlo prema planu i programu. Po majpane se išlo velikim traktorom u šumu, a na prikolici je bilo 15-ak Mariovih prijatelja koji su pjevali kroz selo i pozivajući iz kuća one starije mještane da se prisjete nekadašnjih dana kako je to nekad bilo u danima priprema za svatove. Brzo je obavljen posao u šumi, majpani su natovareni na prikolicu i brže bolje nazad do obiteljske kuće kako bi se postavili jer treba nastaviti s pripremama za momačku večer.

U susjednom dvorištu kod Marijevog strica peku se odojci, a kulinarski majstor Capan priređuje vrhunski čobanac koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

O svim tim zbivanjima čula je i ekipa s Nove TV koje se pojavila i sve to kroz objektiv kamere zabilježila i izravno se s mjesta svih događanja javila u središnjem Dnevniku. Kroz foto objektiv našeg aparata i mi smo zabilježili zanimljive kadrove koje donosimo u fotogaleriji iz koje će se moći puno toga vidjeti. Ne smije se zaboraviti doprinos mjesnog KUD-a Svilenka, odnosno njihovih članova koji su došli u narodnim nošnjama, zapjevali i kolo zaigrali što je svim pripremama dalo posebnu čar.

Na koji se način njeguju stari običaji i čuvaju od zaborava došao je vidjeti i zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić koji je ostao oduševljen sa svim što je vidio.

Foto: D. Krstanović [FGAL id=259634]

0 Comment