Otvoreno pismo “bivših” zaposlenika gradonačelniku

Autor: D.K.

Otpušteni radnici iz gradske kućePOŽEGA – Na današnjoj konferenciji za novinare zaposlenici koji su stavljeni na raspolaganje obratili su se javnosti i pročitali otvoreno pismo upućeno gradonačelniku Požege Vedranu Neferoviću kojeg prenosimo u cijelosti:

OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU VEDRANU NEFEROVIĆU

 Gospodine gradonačelniče, 

 na konferenciji za novinare 25.02.2014. nastavili ste niz svojih neistina koje prezentirate građanima Požege gotovo svakodnevno, a na koje smo mi otpušteni djelatnici Gradske uprave kao i ostale naše kolege već naviknuli. Posebno nam se urezala u sjećanje tiskovna koju je ste Vi i Vaši zamjenici održali između dva izborna kruga gdje upozoravate zaposlenike gradske uprave i gradskih ustanova da ne nasjedaju na Ronkove izjave kako će biti otpuštanja ako HDZ pobijedi na izborima.

Gospodine gradonačelniče, sjetimo se naslova ”Otpuštanja neće biti”. Nekako u isto vrijeme tiskovnu održava Vaš sadašnji koalicijski partner i novokomponirani dostavljač Nino Smolčić sa izjavom: „Ne dolazimo otpuštati već zapošljavati“. Ovaj drugi dio izjave o zapošljavanju zaposlivši suprugu u Tekiji i Kazimira Baloga u Kazalište, te bogato nagradivši sam sebe (6.000 kn neto) za poslušnost i klimanje glavom Nino Smolčić je zaključio tako ispunivši sva izborna obećanja koja je dao sam sebi.

Zaposlili ste na mjestu tajnika Gradske knjižnice Vašeg „stranačkog vojnika“ Višeslava Turkovića pa recite koji su to odgovorni poslovi koje gospodin Turković obavlja kad nije na pauzi koja za njega traje po 2 sata?

Gospodine gradonačelniče, poslije izbora javlja se i Vaš treći koalicijski partner Dražen Muljević na tiskovnoj s istom temom i govori: „Iz naših fotelja nećemo dijeliti otkaze, i sam sam nezaposlen, znam kako je to“.

Čudno je to kako ta krajnja desna stranka HSP dr. Ante Starčević kojoj je glavni moto domoljublje, bogoljublje i čovjekoljublje, a glavna misao vodilja skrb i briga o hrvatskim braniteljima, sada šuti kada se otpuštaju dragovoljci domovinskog rata i članovi uže obitelji dragovoljaca domovinskog rata.

Gospodine gradonačelniče, uz sve te tiskovne na kojima su vladajući obećavali kako neće biti otpuštanja, na prvom sastanku sa djelatnicima gradske uprave, Vi i Vaši zamjenici govorite: „Otpuštanja neće biti i nas ne zanimaju vaša politička uvjerenja“ i naravno slagali ste, jer nekoliko mjeseci poslije, kako vidimo 8 djelatnika stavlja se na raspolaganje i protjerava iz gradske uprave, nakon čega slijedi otkaz.

Plaćenici vladajućih šute, a vladajući ne samo da zaboravljaju što su rekli, već i na tiskovnoj održanoj 25.02.2014. Vi gospodine gradonačelniče skupa sa Vašim zamjenikom gospodinom Pilonom nastavljate lagati javnost pokušavajući opravdati ovaj svoj kriminalni čin.

Tako na tiskovnoj održanoj 25.02.2014. Vi gospodine gradonačelniče govorite kako je po staroj sistematizaciji iz 2012. godine bilo sistematizirano 52 radna mjesta, a sada ih je 44- NE GOVORITE ISTINU. Po sistematizaciji iz 2012. godine (Službene novine Grada Požege, br. 04/2012.) jasno se vidi kako je bilo otvoreno 46 radnih mjesta a ne 52.

Naknadno nakon što je jedna djelatnica dala otkaz, ukida se njeno radno mjesto i ostaje 45 radnih mjesta, od čega je bilo popunjeno 36 radnih mjesta i 36 djelatnika je dočekalo smjenu vlasti, a ne kako ste Vi kazali 38.

Stvarno nas zanima kako ste Vi gospodine gradonačelniče vidjeli 52 otvorena radna mjesta i gdje ste vidjeli 38 zaposlenih djelatnika?

Gospodine gradonačelniče postavlja se pitanje da li ste Vi svoja dva novozaposlena „stručna i nadasve efikasna“ djelatnika gospodina Paponju i gospodina Šostara pridodali brojci od 36 zatečenih djelatnika s danom dolaska na vlast u Požegi?

Nadalje, gospodine gradonačelniče Vi i Vaš zamjenik gospodin Pilon u nastavku tiskovne navodite kako po staroj sistematizaciji u Upravnom odjelu za samoupravu radi 46% djelatnika, a rješavaju samo 28% poslovnih procesa. Vi lukavo prešućujete kako u samoupravi radi 8 djelatnika koji nemaju vlastitih radnih procesa već rade na poslovima koji ne zahtijevaju rješavanje upravnih i neupravnih predmeta  (vozač, tajnica, ekonom, arhivarka i dr.) Kada oduzmemo te djelatnike, statistika i postotci se znatno mijenjaju, ali to Vi ne govorite, jer Vam to ne odgovara.

Vi gospodine gradonačelniče nastavljate dalje i skidajući odgovornost sa sebe kažete: „Angažirali smo stručnu firmu koja prati radne procese i praćenjem dnevnika rada zaposlenika 6-7 mjeseci zaključili smo kako bez nekih možemo, a i htjeli smo uvesti u rad gradske uprave što više visokoobrazovanih ljudi“ – NE GOVORITE ISTINU.

Jer. kao govorite istinu, recite nam koja to analiza pokazuje kako trebate otpustiti djelatnika sa visokom stručnom spremom koji je u dvije godine imao 1120 predmeta a ostaje djelatnica koja je u dvije godine imala 90 predmeta, a od toga u 2013. ima 35 i ima srednju stručnu spremu.

Gospodine gradonačelniče, po kojoj to analizi ukidate radno mjesto pravnika sa 3 godine radnog iskustva, a otvarate radno mjesto za pravnika sa 4 godine radnog iskustva i položenim pravosudnim ispitom, a položeni pravosudni ispit ne traži se od pročelnice Bilen?

Po kojoj to analizi od dva komunalna redara otpuštate onog koji se za vrijeme svog radnog vijeka doškolovao i stekao bolju stručnu spremu za taj posao, a ostavljate onog s manjim stručnim znanjem?

Gospodine gradonačelniče po kojoj to analizi od dva viša stručna referenta za komunalne poslove ostavljate onog koji ima manje riješenih predmeta, a otpuštate onog koji ima više riješenih predmeta, te na temelju koje analize ste utvrdili da je referent s manjim brojem predmeta efikasniji?

Gospodine gradonačelniče, izjavili ste: „Pratili smo dnevnike rada 6-7 mjeseci pa smo i po njima donijeli neke zaključke“ – NE GOVORITE ISTINU.

Kako ste mogli pratiti rad zaposlenika 6-7 mjeseci, kada ste već početkom 9. mjeseca djelatnicima Brižiću i Podobniku nudili sporazumni raskid ugovora govoreći kako za njih više nema mjesta?

Gospodine gradonačelniče,dalje govorite kako otvaranje radnih mjesta ne znači i nova zapošljavanja, a ako ih i bude da će to biti na osnovu obrazovanja i znanja.

„Hvala Bogu“ rekao bi neupućeni promatrač zbivanja, jedna pametna. Ali kako Vam vjerovati kao čovjeku koji toliko drži do znanja i stručnosti kad ste si navukli inspekcijski nadzor radi nelegalnog zapošljavanja zapovjednika JVP gospodina Mautnera, zaradivši za to i kaznenu prijavu?

Gospodine gradonačelniče, kako Vam vjerovati kao čovjeku koji mijenja Statut Kazališta kako biste zaposlili svoju stranačku družbenicu iz Stražemana, a koja nije odgovarala uvjetima propisanima po prijašnjem Statutu?

Gospodine gradonačelniče, kako Vam vjerovati kao čovjeku koji toliko drži do znanja i stručnosti da ste natječaj za novih 10 novozaposlenih djelatnika prije ove famozne sistematizacije u Gradu Požegi i gradskim ustanovama, objavili u Narodnim novinama kako bi se što više stručnih i sposobnih javilo na natječaj, jer je opće poznato kako su Narodne novine „omiljeno i čitano štivo u Hrvata“?

Toliko vjerujemo u Vaše zapošljavanje po stručnosti i znanju, da se kladimo u čast i poštenje, jer ste nam materijalno uzeli, kako će se iduća osoba zaposlena u Uredu Gradonačelnika prezivati Šimunović.

I na kraju sjetimo se nedavnih Vaših tiskovnih, vrli gospodine gradonačelniče, gdje oštro napadate bivšeg gradonačelnika kako sprečava nelegalno i protuzakonito zapošljavanje hrvatskog branitelja Zdenka Mautnera koji je proveo 609 dana na prvoj crti obrane, za što mu osobno hvala, ali što ne znači dozvolu za kršenje zakona.

Ali kada Vi gospodine gradonačelniče i Vaša partija HDZ otpuštate dragovoljce koji su zaposleni po zakonu o Hrvatskim braniteljima, kada otpuštate članove obitelji Hrvatskih branitelje, kada otpuštate jedine uzdržavatelje obitelji, invalidnu osobu s tjelesnim oštećenjem oboljelu od karcinoma čiji je suprug također branitelj, osobu s invaliditetom, onda se hrvatski branitelji ne spominju.

Svi šute jer „grijeh otpuštenih“ je prevelik jer su zaposleni po zakonu, jer su odgovorno radili svoj posao, bez i jedne mrlje u karijeri, ali eto, zaposleni su za vrijeme Ronka, a to Vi gospodine gradonačelniče i Vaša klika ne možete dozvoliti jer to nisu ljudi, to nisu hrvatski branitelji, oni su Ronkovi, njih tjeraj, njih gazi.

 U Požegi, 06. ožujka 2014. godine

 OTPUŠTENI DJELATNICI GRADSKE UPRAVE POŽEGA

Vlastoručno potpisani; Vjeko Raguž, Manuel Čaržić, Tomislav Podobnik, Anita Mirosav i Vlado Brižić

Više iz kategorije