Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Otvorena „Požeška kuća“, početna točka za upoznavanje grada /FOTOGALERIJA/

PRIJE 2 GODINE
TEKST: BST

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Otvorena „Požeška kuća“, početna točka za upoznavanje grada /FOTOGALERIJA/ Požega.eu | Otvorena „Požeška kuća“, početna točka za upoznavanje grada /FOTOGALERIJA/

PRIJE 2 GODINE
TEKST: BST

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Novootvoreni Centar za posjetitelje pod nazivom „Požeška kuća“ mjesto je koje će ubuduće posjetiteljima Požege ponuditi priču o povijesti grada. Time je realiziran dio projekta „Požeške bolte“ kojim je  obuhvaćeno je cjelovito uređenje kompleksa Gradskog muzeja Požega kao centralnog mjesta promocije kulturno-povijesne baštine grada, pri čemu je upravo „Požeška kuća“ početna točka od koje cijela turistička priča počinje. „Požeška kuća“ predstavlja novi tip turističke ponude koji podrazumijeva promociju izabranih turističkih atrakcija te osuvremenjenu interpretaciju prirodne i nematerijalne baštine.

Centar se sastoji od prizemlja u kojem se nalaze tri cjeline: prošlost grada kroz kronologiju – Istraži zlatnu dolinu, gdje se mogu upoznati sa svim dijelovima grada, od njegovog prvog spomena, druga cjelina je o fra Luki Ibrišimoviću i Grgurevu, a treća je posvećena Barunu Trenku, dakle o onima koji su  najčešće u povijesnim pričama o Požegi. Osim prizemlja, Centar ima i podrum u kojem se također nalazi jedan dio vezan za multimediju, a vezan je uz priču o vinu i čokoladi.

 „Iako su turizam i muzej uvijek bili bliski, oni se nikad nisu ovako kao ovdje u Požegi napokon spojili, i to zahvaljujući Gradu, ali i onima koji su ih osmislili – kustosima, djelatnicima turizma, digitalnim i dizajnerskim stručnjacima. Ovdje u ovoj Požeškoj kući tek počinje priča za svakog posjetitelja, jer cijeli naš grad je jedan veliki muzej. Ne samo kulturno-povijesne baštine, tradicije, nego i prirodne baštine.“, rekla je na svečanosti  otvorenja v.d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega Lidija Španiček.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Centra za posjetitelje Požeška kuća iznosi više od 4,5 milijuna kuna od kojih je Ministarstvo turizma i sporta sufinanciralo 32 posto, Grad Požega 38 posto, te se kroz projekt Požeške bolte financiralo 30 posto ukupnog iznosa sredstvima EU fonda za regionalni razvoj.  Projekt se financirao kroz nekoliko faza, počevši od 2014. godine. Prva i druga faza, od 2014. do 2017. godine obuhvaćale su vanjsko i unutarnje uređenje prostora. Aktivnosti su se provodile i financirane su sredstvima Ministarstva turizma odobrenima u sklopu Programa razvoja javne turističke infrastrukture te sredstvima Grada Požege. U trećoj fazi kompletnog unutarnjeg opremanja, 2020. godine Požeška kuća postaje dijelom projekta  „Požeške bolte“. Na svečanosti otvaranja, uz brojne uzvanike i predstavnike kulturnog i društvenog života s područja grada i županije bile su predstavnice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva turizma i sporta, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Tekst: Branka Starčević Tesari / Foto: Dušan MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.