Otvorena nova poučna staza Starac u Pleternici /FOTO/

Autor: S.P.

U sklopu projekta Interpretacijski centar Terra Panonica otvorena je poučna staza Starac koja će zasigurno biti nova kvaliteta u pleterničkoj turističkoj ponudi.

Dužina staze je 3,25 km a proteže se od područja župne crkve preko kapelice sv. Petra na brdu Starac. Putem se nalazi deset poučnih tabli , a na samom vrhu, nalazi se odmaralište i vidikovac, mjesto odakle pogled seže na prirodne ljepote ovog pitomog i plodnog kraja. Staza je otvorena prigodnom šetnjom uz stručnu pratnju, a s šetačima i novinarima bili su gradonačelnica Marija Šarić i zamjenik županice Ferdinand Troha sa suradnicima.

I novo pleterničko izletište, vrijedno oko 925 tisuća kuna, financirano je iz Programa ruralnog razvoja i uređeno je europskim sredstvima.

”Kad govorimo o našim projektima – Trgu bećarca, Interpretacijskom centru Terra Panonica te šetnicama koje radimo u gradu, ovo je izvrsna poveznica, Poučna staza Starac koja nam na edukativan način nudi novouređeni prostor za šetnju, razonodu, kao izletište planinarima i ostalim građanima, a služi i kao biciklistička staza,” kaže gradonačelnica Marija Šarić.

Pleterničanima na još jednom korisnom sadržaju koji je oplemenio pleterničku turističku ponudu, čestitao je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

”Uz IC Terra Panonica i budući Muzej bećarca sigurno će i ovo biti sadržaj koji će Pleternicu pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske. Nadam se da će i vinogradari, ovdašnji proizvođači poznatih i cijenjenih vina naći svoj interes, baš kao i turisti koje pozivamo da dođu i vide ljepote naše Zlatne doline i ovog pleterničkog kraja.” rekao je Troha.

Marija Kovačević koja je autorica nedavno predstavljene fotomonografije o prirodnoj baštini pleterničkog kraja , osmislila je i poučne table koje se nalaze na stazi.

“Trudila sam se prilagoditi sadržaj svim uzrastima, od onih koji najmlađih vrlo malo znaju o biologiji do onih koji imaju višu razinu znanja. Namjera je potaknuti šetače da pobliže upoznaju svijet oko nas, jer tek ako poznajemo naš okolinu, tek onda ju možemo kvalitetno zaštititi i prezentirati onima koji dolaze izvana vidjeti naše ljepote,” rekla je Kovačević. Do vidikovca, ako niste vični šetnjama, vozi i turistički vlakić.

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot