Otvoren novouređeni požeški Trga sv. Terezije Avilske: Ljepota kakvu požeške povijesne kronike ne pamte

Autor: D.K.

POŽEGA – Uz prigodi program otvoren je i predan Požežankama, Požežeanima, putnicima namjernicima i svim ljudima dobre volje novouređeni Trg sv. Terezije Avilske. Na svečanost otvorenja odazvali su se brojni građani i gosti,  uz domaćina požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić, zamjenici požeškog gradonačelnika Mario Pilon i Darko Puljašić, gradonačelnik slovačkog grada Vel’ky Meder Samuel Lojkovič, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenicima Ferdinandom Trohom, Željkom Jakopovićem i Miroslavom Grozdanićem, pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška, načelnici općina Kaptola, Velike i Brestovca Mile Pavičić, Vlado Boban i Zdravko Mandić i dr.

Program je započeo citatom iz djela Sveta Rožalija Antuna Kanižlića “Eto slike svita ko ga vidit hoće” kojeg su interpretirali Draženka Majić i  Zijad Gračić. Na svečanosti su u prigodnom programu nastupili još i Komorni brass ansambl Glazbene škole Požega i profesorica solo pjevanja, sopran Ana Ticl, profesor trube Matija Šerment, profesorica roga Kristina Banovac i profesor klavira Miroslav Mjić. Program su uveličali i Trenkovi panduri i Gradska straža.

Prvi puta nakon 260 godina drugi požeški trg, uvijek pomalo zanemarivan u odnosu na onaj središnji, cjelovito je uređen s namjerom da prati osnovne umjetničke i povijesne vrijednosti ove važne gradske cjeline, ali i da svojim građanima i njihovim gostima bude drago mjesto okupljanja, kulturnih i društvenih zbivanja.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege

-Nakon dugi niz godina zapuštenosti, ovaj trg je kao jedna urbana jezgra grada doveden u stanje koje povezuje povijest i otvara priliku budućnosti za naš grad  da prednost koju imamo –  upravo ovakav prostor u srcu grada iskoristimo na pravi način. Ovo donosi  gradu u budućnosti jednu stranicu novih projekta  koji su naslonjeni i na promidžbu grada kroz turizam ali i na neke nove vrijednosti u gradu za svakodnevni život naših građana. Prostor vrijedan preko 8 milijuna kuna uređen je, nadam se na zadovoljstvo građana Požege i svih gostiju za koje želim da, kada odlaze iz našeg grada kažu – u Požegi smo vidjeli nešto prekrasno – naglasio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji je najavio već za idući tjedan kako se otvara novi ciklus investicija s novim dječjim vrtićem, investicijama u poduzetništvu, posebice inkubatorom koji se očekuje u vrlo skoro vrijeme.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Nino Smolčić koji je također naglasio kako se s investicijama ide dalje.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Čestitke gradonačelniku ali i svim građankama i građanima Požege uputio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Krenuli ste i realizirali jedan od velikih projekta uređenja grada. Ovo je još jedan dokaz da smo dio Hrvatske i dio Europe jer ovakva ljepota može se vidjeti samo u veliki centrima europskih gradova. Očekujem stoga i od nove Hrvatske vlade da okrene i lice i glavu prema Slavoniji, da i ovdje mora stolovati dobar standard kako bi mladi ljudi mogli živjeti, a ne odlaziti. Ovakav prostor mora biti prostor koji će ispunjavati majke s djecom, prijatelji se družiti  i sastajati kako bi zajedno izgrađivali dobar život za svoje obitelji. Jer, samo zajednički možemo donijeti nove pobjede, nove odgovore i novo bogatstvo Slavoniji i našoj županiji. Jer, kada kažete Požega to znači čast i ponos, kada kažete Požeško-slavonska županija, to je ljepota i širina duše baš kao otvoren trg, gdje dočekujemo svakog dobronamjernika -rekao je župan Tomašević.

Novouređeni trg posvetio je katedralni župnika i prepošt Stolnog kaptola preč. Ivice Žuljevića koji je zazvao Božji blagoslov i na sve nazočne.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: