Otvoren Laboratorij za senzorna ispitivanja vina koji olakšava rad vinarima kutjevačkog kraja, te okolnih vinogorja

Autor: Jelenko Topić

Prigodnom svečanosti u Kutjevu je otvoren Laboratorij za senzorna ispitivanja vina Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Otvorila ga je izaslanica ministrice poljoprivrede Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za biljnu proizvodnju i zemljište Ministarstva poljoprivrede, a bili su nazočni zamjenik ravnateljice Agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Karalić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, gradonačelnica Pleternice i kandidatkinja za požeško-slavonsku županicu Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnika Požege i kandidat za zamjenika županice Ferdinand Troha, prodekanica Veleučilišta u Požegi dr. sc. Branka Svitlica i pročelnik njihovog Poljoprivrednog odjela mr. sc. Josip Mesić, predsjednik Udruženja vinarstva HGK i predsjednik Udruge graševina Croatica Josip Pavićte predstavnici Udruge Kutjevački vinari.

-Zadovoljstvo mi je što će se na ovaj način ispitivanje vina približiti vinarima ovog kraja što će im značajno olakšati njihove aktivnosti i pristup tržištu – istakla je otvarajući laboratorij gospođa Sandra Zokić.

Nazočnima se obratio i Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Agencije za poljoprivredu i hranu kazavši da im je cilj u potpunosti implementirati Zakon o vinu u svim segmentima proizvodnje, te olakšati rad vinarima jer je uloga agencije suradnja sa proizvođačima, kao i omogućavanje lakšeg rada i poslovanja.

-Ponosan sam što je laboratorij otvoren u Kutjevu, na taj način daje se značajna potpora vinarima u njihovom radu, a to će utjecati i na razvoj turizma ovog kraja – kazao je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, te izrazio zahvalu Agenciji za poljoprivredu i hranu koja se angažirala na otvaranju svoje ispostave.

Kutjevo je u hrvatskim razmjerima zasigurno najpoznatije vinogradarsko-vinarsko mjesto, čije se ime veže uz tradiciju dugu gotovo 800 godina, visoku kvalitetu vina i našu najznačajniju vinsku sortu graševinu. Kutjevačko vinogorje je s 464 proizvođača grožđa i vina, s više od 1300 hektara vinogradskih nasada, te udjelom od 15 posto od ukupnih količina vina koja se stavljaju na tržište, pripada u skupinu najznačajnijih vinogradarsko-vinarskih područja u našoj zemlji. Na tom relativno malom području smjestili su se neki od najpoznatijih i najutjecajnijih hrvatskih proizvođača vina kao što su Kutjevo d.d., Krauthaker d.o.o., Vinogradarstvo i vinarstvo Enjingi, Perak d.o.o, Galić d.o.o. Vinarija Mihalj i mnogi drugi.

S obzirom na značaj ovoga područja unutar regije Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, otvaranjem laboratorija, vinarima će se pružiti dodatna podrška u poslovnom procesu, s ciljem unapređenja cijelog vinogradarsko-vinarskog sektora i bolje suradnje proizvođača i Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Tijekom otvaranja sudionici  su razgledali novootvboireni laboratorij, naravno uz strogo poštivanje svih epidemioloških mjera), a nakon toga sazvana je i stručna Komisija za organoleptičko ocjenjivanje  vina i voćnih vina, te je popraćen proces senzorske analize. To je prvo ocjenjivanje vina po regionalnom sustavu, a ocjenjivači su odabrani baš iz ove regije tj. Slavonije i Hrvatskog Podunavlja. Najavljeno je otvaranje ovakvih ispostava u drugim dijelovima naše zemlje.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88