Otrovano više od 3,5 tona ribe u jakšičkom ribnjaku (FOTO)

Autor: DK

JAKŠIĆ – Jakšički ribiči su još uvijek u šoku zbog pomora ribe, njima još uvijek iz nepoznatog razloga. Poznato je samo da se radi o velikim količinama trofejne ribe što je nenadoknadiva šteta za vrijedno Športsko ribolovno društvo “Šaran”.

Kada su ribiči primijetili da se sve više ribe diže na površinu vode bilo je kasno bilo što poduzimati unatoč čemu su pokušali spasiti što se spasiti može.

Mario Pus, predsjednik ŠRD „Slavonac“ Jakšić

-Kad smo vidjeli da se nešto čudno dešava odmah smo reagirali, sa tri vatrogasne pumpe i jednom traktorskom pumpom počeli smo ubacivati nove količine vode obogaćene kisikom. To se pokazalo dobro, no oko pet sati pred večer kada smo prestali sa upumpavanjem, za sat dva počele su se dizati na površinu velike ribe, sve veće od pet kilograma. Tijekom večeri smo sakupili više od 200 komada, a evo i jutros više od 300 komada. Sve su u prosjeku teške od 7 do 10 kg. To je više od 3,5 tona ribe – duboko ogorčen i potresen pričao nam je Mario Pus, predsjednik ŠRD „Slavonac“ dodajući kako je u utorak bio malo veći dotok muljne vode od kiše, ali nisu primijećene nikakve promjene.

Ribiči sumnjaju da je netko u najveću kazetu ribnjaka ubacio neki otrov ili pesticide što opravdavaju činjenicom da samo litra radazina može izazvati ovakav pomor. Druge kazete ponašaju se normalno i nema pomora.

Na ribnjacima policija provodi očevid, sve nadležne inspekcije i ribočuvari koji će pokušati doći do pravog razloga trovanja ribe.

Analizom vode pokazat će što se zapravo dogodilo jer šteta je ogromna i financijski nenadoknadiva da se preko toga samo tako prijeđe.

Đuro Makarević, predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije

 – Do sada smo iz ribnjaka izvadili 400 komada šarana, 80 kom amura, 42 štuke, 66 tolstolobika, 8 somova i nešto smuđa. Prosjek težine ribe je od 8 do 10 kg, jer to je bila trofejna riba. Kupljena je kao velika i pet godina je uzgajamo u ovom ribnjaku. Ona se uzgaja za sportski ribolov „ulovi i pusti“ po čemu je ova tabla bila poznata. Time je šteta nemjerljiva – kaže Đuro Makarević, predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije.

Da se šteta cijeni samo po kilaži ribe dosegla bi iznos i do 100 tisuća kuna, no šteta je veća jer je jakšički ribnjak poznat po sportskom ribolovu koji je ostao bez ribe uz što i nekoliko godina bez atraktivnih natjecanja, šaranskih kupova i dr.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: