Otrgnuti zaboravu s odmakom od deset godina

Autor: Požega.EU

povijesna razglednica požege, slobodni.netPOŽEGA – Povijest je humanistička znanost čiji je cilj bavljenje konstrukcijama prošlosti temeljem različitih tragova prošlosti, pri čemu se ističu pisani tragovi i ostatci. Prema tim ostatcima, Požeška se županija zajedno s prvim nedvojbenim županom spominje 1221., a sam grad Požega povijesni spisi bilježe 1227. g. To znači da nas u narednih desetak godina čekaju velike obljetnice u Požeštini. Kako bi treće desetljeće 21. stoljeća bilo potpuno, u istom se razdoblju (2020.-2030.) obilježava 100. godina Gradskog muzeja u Požegi koji je osnovan na inicijativu Julija Kempfa 1924. godine, zatim stoljeće djelovanja tvornice Zvečevo osnovane 1921. kao i stoljeće Arome koja je pokrenuta 1923. godine, slijedi 80 godina od završetka Drugog svjetskog rata (1945.) i 30 godina završetka Domovinskog rata (1995.), 30 godina pokretanja Veleučilišta (1998.) itd.

S ciljem prikladnog obilježavanja svih ovih događaja, predlažem osnivanje Organizacijskog odbora Desetljeća prošlosti (2020.-2030.) koji će prije svega odabrati Programski odbor Desetljeća prošlosti (2020.-2030.). Nakon toga bi se izradio opsežan materijal pripreme proslave Desetljeća prošlosti. Takvi bi materijali obuhvaćali znanstvene i stručne skupove, izložbe, publikacije, prezentacije, izlete, organizirane susrete i slično. Organizacijski bi odbor trebao biti sastavljen od predstavnika Grada Požege, Županije, općina te svih relevantnih institucija (Gradski muzej Požega, Gradsko kazalište Požega, Gradska knjižnica Požega, Konzervatorski odjel, Državni arhiv u Slavonskom Brodu –Podružnica Požega, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, predstavnici udruga, škola, zainteresirani pojedinci). S druge strane, Programski odbor trebaju sačinjavati Požežani u egzilu, odnosno naši zavičajnici koji se bave kulturom i znanošću u zemlji i inozemstvu, a njima bi se trebali nadodati znanstvenici i kulturni djelatnici koji se bave pojedinim dijelovima prošlosti Požeštine.

U pogledu znanosti središnje bi mjesto trebala zauzimati dva višednevna znanstvena skupa: Požeška županija u proteklih osam stoljeća (1221.-2021.) i Požega – prošlost,sadašnjost i budućnost (2027.). Na tim bi se skupovima valorizirala kulturna i povijesna baština naše Županije i samog grada Požega. Završetak obaju skupova bio bi izdavanjem relevantnih zbornika. Osim znanstvenih skupova, trebalo bi se realizirati najmanje četiri znanstveno – stručna skupa: Drugi svjetski rat i Požeština, Domovinski rat i Požeština,Požeško obrazovanje i školstvo – od osnovnih škola do Veleučilišta te Znameniti Požežani.

Također, ključno bi bilo organizirati najmanje dva stručna skupa: Prvih sto godina Gradskog muzeja i Stoljeće požeških slastica – Zvečevo, Aroma. Uz to, trebalo bi pripremiti stručno –didaktički skupove za nastavnike: Održivi razvoj i Požeština te Turistička ponuda za budućnost. Za mlade bi bilo dobro održati raspravu Život mladih danas i sutra, a nužni bi bili i okrugli stolovi na teme iz zdravstva te zapošljavanja i razvoja obrtništva.U kulturnom životu bilo bi dobro pripremiti nekoliko velikih izložbi npr. Arheološka baština Požeštine, Slikari iz zavičaja, Arhitektonska baština naše županije kao i izložbe rijetkih fotografija, slika i knjiga. Budući da se radi o obljetničarskim aktivnostima, svakako bi bilo primjereno prezentirati svakodnevicu Slavonske Atene (druga polovica 19. stoljeća) kroz lik i djelo Franje Cirakija, najdugovječnijeg gradonačelnika i autora veoma detaljnih Bilježaka u kojima opisuje svoju svakodnevicu. Bilo bi primjereno postaviti nekoliko kazališnih predstava požeških autora i/ili predstava koje tematiziraju Požegu (svakako se nameće mogućnost predstave po djelu Zlate Kolarić Kišur), no osim predstava profesionalnih glumaca i redatelja, svakako se trebaju iskoristiti amaterski talenti Požežana, kao i rad SKAD-a i Male scene Kazališta za uprizorenje pojedinih zanimljivih djela ili prizora iz Požeštine.

Tragom Matka Peića trebao bi se snimiti film po njegovim Skitnjama, kao i nekoliko filmova o pojedinim požeškim i županijskim lokacijama (Kutjevački podrum, Rudina, Kaptol), ali i filmski vodič po samom gradu. Vjerujem da bi naš GFR Film Video mogao sudjelovati u tome. U izdavačkom smislu svakako bi u tom Desetljeću prošlosti trebalo pripremiti i otisnuti novi Požeški leksikon na kojemu već radi Zavod HAZU-a u Požegi i Arhiv, ali i pripremiti i publicirati Požešku enciklopediju. Uz to, trebaju se napraviti reprinti značajnih djela (književnih, publicističkih, znanstvenih), ali i primjerena suvremena metodološki ispravna monografija o Požegi i Županiji (slična su izdanja Požega 1227.-1977. i Kulturna baština Požege i Požeštine). Također, pomoću institucija i lokalnog ogranka Matice hrvatske svakako bi trebalo pripremiti izdanje – monografiju (ili više njih) Požeška književnost s odabranim tekstovima požeških autora. Na istom bi tragu trebalo pripremiti izdanje Požeško novinstvo s odabranim novinarskim tekstovima te DVD najboljih požeških filmova. Nadam se da bi navedeno desetljeće bilo plodno i za nove naslove požeških književnika, publicista i znanstvenika. Na području povijesnih znanosti svakako se može očekivati pomoć članova Povijesnog društva Požega.

Od ostalih aktivnosti svakako bi se trebalo poraditi na aktivnom marketingu,medijskom pristupu i izradi pripadajućih web stranica i vodiča kroz cjelokupnu ponudu.

Također, gastronomska slika mogla bi se upotpuniti jelima i pićima iz požeške prošlosti (o ovome se bilježi i radi u projektu Muzej u loncu), a lokalna Turistička zajednica bi kroz sajmove i turističku ponudu radila na dovođenju gostiju u skladu projekta Desetljeće prošlosti.

Vjerujem da bi se i gospodarstvenici mogli uključiti (ne samo kroz financijsku podršku) nego i kroz proizvodnju i prezentaciju proizvoda na tragu projekta (npr. čokolada, vino, namještaj,peći, štednjaci s logom projekta Desetljeće prošlosti).

Kako bi projekt saživio u punom smislu te riječi, nedvojbeno je da bi trebalo „ušminkati“ grad što prvenstveno znači kroz tih deset godina revitalizirati Stari grad, obnoviti Trg svete Terezije te izmjestiti parking s Trga sv. Trojstva i prilagoditi ga za kulturni centar kao i osmisliti lokaciju za Centar za mlade.

Za kraj financije, uvijek najbolji izgovor i često problem. Mislim da bi se ovakav desetogodišnji projekt mogao financirati kroz nekoliko aspekata: 1. sinergija sredstava više ministarstava (kultura, znanost, regionalni razvoj, turizam, gospodarstvo, zdravstvo, socijalna

skrb itd.), 2. lokalni i nacionalni sponzori, 3. sredstva EU (barem za dijelove projekta) 4.preraspodjela postojećih sredstava (npr. sažimanje svih ili većine sredstava za kulturu u taj projekt, zatim stavljanjem projekta kao temeljnog cilja gradskih i županijskih institucija pri čemu bi projekt bio jedina aktivnost za pojedinu instituciju toga desetljeća). Osim toga,vjerujem da poneke stvari, projekti i dijelovi već postoje ili se pripremaju pa se samo trebaju umrežiti i ubaciti u projekt. Također, nije zabranjeno da se pojedini događaj, izložba ili predstava koja je prije pripremljena ponovno izvede ako se tematski uklapa u to.

Desetljeće prošlosti (2020.-2030.) projekt je koji ima budućnost i koji bi iza sebe veliki trag kroz niz događaja i aktivnosti, ali i kroz pisanu ostavštinu. Prezentacija bogate prošlosti, iskorištavanje potencijala kulturnog turizma, umrežavanje institucija uistinu bi osvjetlali obraz Slavonske Atene i Vallis Auree s kojom se toliko ponosimo, a istodobno otrgnuli bismo od zaborava značajne događaje, mjesta i zavičajnike. Ovaj tekst nije naredba niti programatski tekst bilo koje udruge ili institucije nego plod mišljenja i maštanja zaljubljenika u lokalnu povijest koji bi htio da se ona ne zaboravi i revitalizira za koristsadašnjih i budućih sugrađana.

Napisao: Goran Đurđević, prof.
/Foto: ilustracija, slobodni.net/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot