Otpad iz Požege od 2019. ide na Regionalni centar u Šagulje kod Nove Gradiške

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Izgradnjom četvrtke kazete, kao zadnje etape odlagališta, na odlagalištu Vinogradine, u kojoj će se moći zbrinuti 50 tisuća m3 otpada, riješeno je zbrinjavanje kao takvog sa područja Požeštine, iz tri grada, Kutjeva, Požege i Pleternice te pet općina, Velike, Brestovca, Jakšića, Kaptola i Čaglina. Vrijednost investicije je 1,15 milijuna kuna, što je financirano uz 60 posto sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i 40 posto Komunalaca.

-Zona obuhvata 10 tisuća m2 garantira jedan mir po pitanju zbrinjavanja otpada što je bitno da taj problem imamo dugoročno riješen – istaknuo je gradonačelnik Požege Vedran Neferović prilikom obilaska odlagališta.

Izgradnja kazete je završila u predviđenim rokovima, unutar 120 dana, unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama kojom će biti zadovoljene potrebe u narednih 5-6 godina.

-Mi imamo riješenu problematiku u zbrinjavanju otpada za razliku od velike većine gradova koji tu situaciju nisu riješili. Po sadašnjoj zakonskoj regulativi ovo odlagalište je izgrađeno po svim tehničkim propisima. Postavljena je zaštitna folija u kazetu tako da kontakt otpada nije moguć sa ostalim terenom, vodi se računa da nema nikakve štete za okoliš kako ne bi bilo nikakve opasnosti za podzemlje i zagađivanje voda. Ovdje već niz godina radimo monitoring kako podzemnih tako i procjednih voda što je vidljivo da iz svih pokazatelja da je to zadovoljavajuće i ne može biti nikakvih problema sa okolišem – rekao je direktor tvrtke Komunalac Ante Bekić.

Odvojeno prikupljanje otpada u Požegi se krenulo u mjesecu srpnju što se pokazalo izuzetno dobrim rezultatima što u prilog ide podatak o 110 tona prikupljenog takvog otpada, papira, stakla i plastike. Planira se u narednom periodu krenuti u odvojeno prikupljanje otpada i u drugim jedinicama lokalne uprave iz kojeg je razloga započela i nabava plavih kanti koje se planiraju podijeliti građanima Požege.

-Mi moramo znati da se zatvaranje odlagališta, kada se to dogodi, u nekih 4-5 godina mi ćemo morati odvoziti otpad na Regionalni centar koji je trenutno planiran da će biti u mjestu Šagulje kod Nove Gradiške gdje ćemo mi plaćati kao tvrtka sav otpad koji se tamo odveze i to po toni odvezenog otpada što će se nama definitivno povećati troškovi. Iz tog razloga nam je cilj da što više otpada izuzmemo kao korisni otpad kako bi smanjili tu količinu koju ćemo morati odvoziti u drugi grad na odlaganje i plaćati tamo tretiranje i obradu – ističe Bekić.

Rezultatima dosadašnjeg rada Komunalca izuzetno je zadovoljan zamjenik gradonačelnika i predsjednik skupštine “Komunalca” Mario Pilon koji naglašava kako tvrtka prati  sve standarde i natječaje Fonda za zaštitu okoliša kako bi privukli potrebna sredstva te da grad Požega ide u izgradnju dva reciklažna dvorišta od kojih će jedno biti na Vinogradinama a drugo u Industrijskoj ulici koja se izgradnja očekuje naredne godine.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: