Otkriveno spomen-obilježje poratnim nevinim žrtvama

Autor: Jelenko Topić

blankPOŽEGA – Kod lokaliteta Ponor između požeških ulica Grgin Dol i Točak otkriveno je spomen obilježje nevinim poratnim hrvatskim žrtvama stradalim nakon odmazdi partizana u proljeće 1945. godine, a podigli u ga članovi požeškog ogranka Hrvatskog domobrana.

-Tu su mučki pogubljena 32 mladića polaznika Domobranske zastavničke škole, te u dva navrata još 50 zarobljenih hrvatskih vojnika istakao je govoreći o ovim događajima nakon Drugog svjetskog rata predsjednik požeškog ogranka Hrvatskog domobrana Drago Franić optužujući za to i prešućivanje zločina ondašnju vlast i osvetu partizana nad Hrvatima ovog kraja.

-Potrebno je obilježiti sva mjesta stradanja našeg naroda, pa stoga nastavite daljnjim istraživanjima- istakao je ovom prigodom gradonačelnik Požege Vedran Neferović, a nazočili su još njegov zamjenik Darko Puljašić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Ferdinand Troha, predstavnici Hrvatskog domobrana iz više slavonskih gradova, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

-Hrvatska šutnja nakon 70 godina je izašla na vidjelo, a žrtve za našu slobodu se ne smiju i ne mogu zaboraviti- naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Spomen – obilježje postavljeno na početku ulice Točak otkrio je Drago Franić, posvetio vlč. Ivica Žuljević iz župe sv. Terezije Avilske, a na njega je položen vijenac, te su zapaljene svijeće.

U prigodnom programu sudjelovao je zbor katedrale Sv. Terezije Avilske, te učenici Katoličke gimnazije.

blank

blank blank blank blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića