Otkrivena spomen ploča poginulom branitelju Draganu Jajiću

Autor: Požega Portal

blankBEKTEŽ – Danas je u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Kutjevo otkrivena spomen ploča koja nosi ime poginulog hrvatskog branitelja Dragana Jajića koji je poginuo na današnji dan 1991. godine u oslobađanju podpapučkih sela.

Svečanosti oktkrivanja spomen ploče među brojnim mještanima, uz roditelje pokojnog Dragana, Anku i Ivana, sestru Jasnu te suprugu Anitu i kći Barbaru, bili su župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i njegov zamjenik Ivica Malnar, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić kao i predstavnici brojnih braniteljskih udruga, MUP-a i HV-a.

blank

Na početku svečanosti sve nazočne je pozdravio Mario Bošnjak u ime UDVDR-a ogranak Kutjevo koji je istaknuo ratni put i doprinos pokojnog Dragana Jajića koji se nikada neće zaboraviti.

-Pokojni Dragan, pun domoljublja i samopouzdanja, sprema na žrtvu i bespogovorno služenje svome narodu te obranu reda i mira nove demokratske hrvatske države koja se tek budila stavio se na raspolaganje svojoj Domovini. priključivši se postrojbama MUP-a 8.listopada 1990. godine. Do 27.prosinca 1990. postrojba MUP-a Valbadon, čiji je pripadnik bio, osiguravala je prugu Zagreb-Rijeka na prostoru Vrbosko-Gomirje-Srpske Moravice. 15.ožujka 1991. godine prelazi u Posebnu jedinicu specijalne policije tadašnje Policijske uprave Slavonski Brod s kojom postrojbom do 23.svibnja 1991. godine sudjeluje u obrani Republike Hrvatske na prvim crtama u Borovu Selu i Vukovaru – naglasio je Bošnjak.

blank

Bogat je ratni put iza pokojnog Dragana kao i njegov doprinos što nikako ne bi trebale zaboraviti mlade generacije na što se na poseban način s posebnim poštovanjem osvrnuo gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir te u jednom “dahu” pred svim nazočima rekao ono što mu je srce govorilo.

-23 godine su prošle od dana  kada je svoj život za Domovinu položio hrvatski heroj Dragan Jajić. Zato posebno pozdravljam njegovu obitelj,oca Ivana,majku Anku, sestru Jasnu, suprugu Anitu i kćerke Barbaru i Jelenu. Vjerujem da ni poslije dva desetljeća njihova bol nije manja od onog dana kada su saznali da je Dragan poginuo. zahvaljujem im jer je u konačnici pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu utkana i njihova bol. Draganovo junaštvo i njihovu bol se nikada ne smije zaboraviti. Krv prolivena za Hrvatsku je sveti spomen za nas i sve buduće generacije – rekao je gradonačelnik Josip Budimir koji se zahvalio i svim Draganovim suborcima i svim hrvatskim braniteljima koji su se borili za sve da bi živjeli i radili u slobodnoj državi.

Pokojni Dragan se priključio 63. Samostalnom bataljunu koji je osnovan 13.lipnja 1991. godine i preuzeo dužnost zapovjednika desetine. već je u kolovozu preuzeo dužnost zapovjednika voda s kojim odlazi na Novogradiško ratište. Bio je iaktivni sudionik u oslobođenju vojarne u Požegi 16.rujna 1991. godine nakon čega preuzima 2.satniju 63. bataljuna da bi sa tom satnijom kasnije sudjelovao u borbenom djelovanju na predjelu Kamenske. Borbeno srce pokojnog Dragana prestaje kucati kobnog 23. dana u mjesecu listopadu 1991. godine kada je šest njegovih suboraca ranjeno u pokušaju oslobađanja podpapučkih sela. Tog su se dana vodile teške borbe i razbijale centralne točke neprijateljskih linija na predjelu Kamenske i Gornjih Vrhovaca. U toj akciji tada su razbijena neprijateljske utvrde u Nježićima i Klisi a uništene su i brojne otporne toče sa težim naoružanjem s kojim su raspolagali neprijateljski vojnici.

blank

Na svojstven način riječi pozdrava i zahvale uputio je i župan Tomašević koji je naglasio kako je poznavao pokojnog Dragana koji je bio veliki domoljub koji je volio svoju domovinu.

Na prigodnoj svečanosti sudjelovala su i djeca Osnovne škole iz Kutjeva koji su svojim recitatima,a posebice Recitalom domoljubne poezije uvećali svečanost otkrivanja spomen ploče uz prigodne hrvatske pjesme.

Pokojni Dragan posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Redom bana Jelačića i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin djelatnog pukovnika.

blank

Blagoslov na sve nazočne kao i na spomen ploču, uz prigodne riječi čitajući odabrane retke iz Svetog pisma, zazvao je mjesni župnik iz Kutjeva vlč. Marijan Đukić.

blank blank

blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića