Otkriven spomenik poginulim specijalcima, a jubilej čestitala tri generala /FOTO GALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Udruga specijalne policije iz domovinskog rata „Trenk“ koja njeguje tradicije te postrojbe nizom svečanosti obilježila je 25 godina njenog utemeljwenja. Nazočili su izaslanik predsjednice RH general Mladen Markač, ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved, saborski zastupnik Stevo Culej, izaslanik ministra unutarnjih poslova Dario Dasović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenicima Željkom Jakopovićem i Ferdinandom Troha, gradonačelnik Požege Vedran Neferović sa zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom, zamjenik ministra regionalnog razvoja Davor Huška, predstavnici udruga iz rata, roditelji i obitelji specijalaca i drugi.

Sudionici su položili vijence kod spomen obilježja poginulim branitelja na Trgu 123. brigade, a svetu misu u katedrali sv. Terezije služio je požeški biskup dr. Antun Škvročević.

U nastavku svečanosti Klara Jeger, nećaka poginulog specijalca Danijela Andrića i ratni zapovjednik jedinice „Trenk“ Ranko Lovrić otkrili su spomen obilježje poginulim i umrlim specijalnim policajcima kod zgrade policije, gdje su položeni vijenci i upaljeni lampioni, a u dvorani „Sara“ priređena je svečana akademija sa bogatim programom u kojemu su nastupili komorni tamburaški sastav Glazbene škole Požega sa solistima Gabrielom Mijatović i Markom Kučnićem .

Željko Grgić, predsjednik udruge „Trenk“

-Prošle su četiri godine od ideje do podizanja spomenika, a slijedi uređenje spomen parka- kazao je predsjednik udruge „Trenk“ Željko Grgić dodajući da su kod formiranja postrojbe tražili hrabre i odlučne kojih se tada okupilo 33. Prošli su sva ratišta u RH,  12 ih je dalo živote za slobodu, te ih je isto toliko ranjenih.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege

-Kad se odgovorni ljudi uhvate jedne obaveze vidljivi su rezultati na kojima vam čestitam i zahvaljujem se, a vi tako nastavljate i nakon rata – kazao je gradonačelnik Vedran Neferović i dodao da se s ponosom sjećamo akcija kojima su ovi policajci donijeli slobodu.

Požeško-slavonski župan general Alojz Tomašević uz čestitke je naglasio da su nam slobodu podarili vojnici, policajci i specijalci, a general Medved, ministar branitelja dodaje da je pripremljen jedinstven zakon o braniteljima i stradalnicima rata koji prepoznaje sve probleme te populacije.

-Čestitam i hvala vam za sve pobjede, a meni je bila čast zapovijedati ovakvim ljudima i borcima- istakao je genetral  Markač, savjetnik i izaslanik predsjednice države.

Na kraju svečanosti dodijeljene su zahvalnice za potporu proslavi jubileja, te medalje pojedincima za doprinos u stvaranju i djelovanju jedinice specijalne policije „Trenk“, dok je u glazbenom programu nastupio tamburaški sastav „Bisernica“ iz Požege.

/Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: