Osvajaju vrhove za koje se čini da je nemoguća misija (foto)

Autor: V.M.

PLETERNICA – Dugogodišnji član Gorske službe spašavanja i vodič Hrvatskog planinarskog saveza A i D standarda Dražen Mlinarić sa svojim je “planinarskim” prijateljima osvojio mnoge vrhove. Tako se za vrijeme proteklih vrućina, dok su se kod nas mnogi kuhali na visokim temperaturama produženog ljeta, Dražen Mlinarić  ‘hladio’ u Sloveniji, na još jednom u nizu svojih planinarskih pohoda, ovoga puta na Triglavu.

-Za svakog planinara je važno da hoda po planinama gdje god da su ali, svaki od nas sanja Himelaju, Ande…Nažalost, za takvo što treba novca, dobra ekipa i bar godinu i pol dana priprema – kazao je Dražen i dodako kako, naravno, od takvog svog sna nije odustao.

U pohodu na Triglav društvo mu je pravila stara ekipa Planinarskog društva “Klikun” iz Pleternice, Zdravko Ećimović iz Brodskog Drenovca i ‘gosti’ s požeške strane Josip Ciganović i Davor Martinčić.

– Mi smo ekipa koja često zajedno planinari a u Sloveniji smo bili 2 dana. Ja sam osobno na Triglavu bio desetak puta. Ovaj puta smo išli kroz dolinu Krma što je lakši put i kojim se na Triglav obično ide zimi. Može se reći da je to planinarski put, ne previše zahtjevan, na opasnim dijelovima osiguran sajlama i klinovima za lakse kretanje dok su ostali putovi do Triglava pravi alpinistički – objašnjava Dražen.

Inače, 2.864 metra visoki Triglav nije ovogodišnja najviša dosegnuta visina, u srpnju je s ekipom Veličana osvojio Gran Paradiso koji je visok 4.061 metar, a hodalo se i po drugim planinama.

– Ove smo godine stvarno mnogo hodali. Počeli smo sa zimskim usponom na Tursku goru, kroz čuveni Turski žleb s visokogorskom ekipom, Tomislavom Galićem iz Požege, Vedranom Kardumom iz Pakraca i Tomislavom Bogojevićem iz Novske u Kamniškim alpama a onda su slijedile Svilaja, Promina, Učka, Cres…pa u međuvremenu svakog tjedna slavonske gore..Naravno, planinarilo bi se još i dalje ali, i ovdje sve ovisi o novcu – zaključio je Dražen.

(Foto: Dražen Mlinarić)

 

Više iz kategorije