Ostavili ste iza sebe obitelj i karijere te otišli u neizvjesnost iz koje ste izašli s ožiljcima

Autor: DK

POŽEGA –  Požeški gradonačelnik Vedran Neferović u povodu 25. godišnjice osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega upriličio je prijem hrvatskih branitelja, članova Udruge te slavne ratne postrojbe, a što je uvod u središnju proslavu obljetnice koja će se održati u subotu, 11. lipnja 2016. godine u Požegi.

DSC_7176

-Oblježavamo 25 godina od vremena kada ste vlastitim domoljubnim zanosom, odlukom  i brigom za ovu državu krenuli u ratnu priču kako bi ovaj grad i ova županija mogli graditi svoju budućnost u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Tada ste ostavili iza sebe i obitelj, i karijere te otišli u neizvjesnost iz koje ste izašli s ožiljcima i  fizičkim i emotivnim koji su se skupljali u životu, i sigurno da u ovom vremenu koje nije riješilo mnoge stvari niti vi kao pojedinci niste najsretniji, ali osobno vam izražavam najveću zahvalnost jer ste tada odradili nešto u što mnogi nisu vjerovali – istakao je gradonačelnik Neferović.

Da je svaki susret prigoda sjetiti se mnogih stvari iz tog vremena, o tome je rekao i mislima se vratio u tadašnje dane umirovljeni brigadir HV-a, danas savjetnik požeškog gradonačelnika za branitelje iz Domovinskog rata.

-Domovinski rat temelj je ove Hrvatske. 25 godina puno je u životu čovjeka. Mislim da nitko nije razočaran što smo krenuli, imali smo cilj i ostvarili smo ga. Što se kasnije dešavalo, uvjeren sam da nitko nije zadovoljan. Tu smo i trebamo zajedno s civilnom vlasti raditi, jer smo mi branitelji pripadnici civilne vlasti. Borili smo se za demokraciju, za samostalnu Hrvatsku i to smo izborili, idemo to sada urediti. Mislim da možemo još puno toga dati da ovo društvo bude bolje, našoj djeci i našoj unučadi. Ovaj tjedna prigoda je da se na dostojanstven način obilježi stvaranje ove postrojbe, prve postrojbe na ovom terenu – rekao je Željko Kalić.

U ime udruge ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne gradonačelniku se zahvalio predsjednik  udruge Zlatko Bošković koji je ujedno i predstavio program središnje proslave.

-63. samostalna gardijska bojna službeno je formirana 7. lipnja 1991. godine, prije 25 godina, a 13. lipnja potpisani su prvi ugovori i to je godinama bio datum kada smo se okupljali u Vidovcima obilježiti taj događaj. Trudimo se u zadnje vrijeme kako bi taj događaj postao jednim od važnijih događaja u povijesti grada Požege pa ćemo predložiti da 7. lipnja postane službeno Dan branitelja grada Požege – istakao je Bošković.

Ove godine središnja proslava održat će se 11. lipnja. Program počinje  u 10 sati polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade, potom kreće mimohod ulicama grada Požege do crkve Sv. Duha gdje će u 11,00 sati biti sveta misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje, a u 12,30 sati u prostoru Gospodarske komore održat će se predstavljanje  Fotomonografije i prisjećanje na 63. samostalnu gardijsku bojnu.

-Hvala Gradu Požegi i gradonačelniku što su dali potporu da ovakvo jedno pisano djelo kroz riječi i fotografije izađe u javnost. Fotomonografija je rađena kroz duži period, a sada je četvrt stoljeća iza nas. Pisana riječ uvijek ostaje, ta djela uvijek ostaju, a mi ćemo vrijediti budućim naraštajima onoliko koliko ostavimo pisanog traga – Mario Kalan, pripadnik 63. samostalne gardijske bojne ZNG-a.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: