Osnovna škola „Mladost“ Jakšić domaćin provedbe projekta u sklopu kojeg je vršena obuka i praktična edukacija djece o sigurnosti u cestovnom prometu /FOTO/

Autor: D.K.

Po prvi puta je u Požeško-slavonskoj županiji, i to u učionicama i igralištu Osnovne škole „Mladost“ u Jakšiću proveden Program prometne kulture za najmlađe – Jumicar. Radi se o projektu u kojeg su uključena djeca nižih razreda osnovnih škola. Nakon teoretskog dijela učenici su s nestrpljenjem iščekivali praktični dio edukacije, na kojemu su uz vožnju na prometnom poligonu mogli sudjelovati i u radionicama partnerskih službi Policijska uprava Požeško-slavonska, Policijska postaja Požega, Auto klub Požega, Crveni križ i DVD Jakšić. Potporu programu je dala općina Jakšić, tamošnji načelnik Ivica Kovačević i njegov zamjenik Mile Barišić.

Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske

-Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 27 godina i provodi se u većini europskih zemalja. Naime, ovaj finski koncept obuke djece u cestovnom prometu educira djecu kako se odgovorno ponašati u prometu putem predavanja o ponašanju pješaka i biciklista u javnom prijevozu, svrsi reflektirajuće odjeće, raspoznavanju zvučnih signala u prometu, kao i izravnoj primjeni navedenih znanja. Na postavljenom poligonu učenici su mogli saznati kako vozači vide promet, a kako pješaci, te su stekli teoretska i praktična znanja iz područja prometne kulture. Uz policijske djelatnike programu su također prisustvovali Auto klub Požega, Crveni križ i DVD Jakšić – rekla je Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

Po provedenoj obuci polaznici su dobili diplome o sudjelovanju koje im je simbolično uručio zamjenik načelnika općine Jakšić Mile Barišić.

Mile Barišić, zamjenik načelnika općine Jakšić

-Dali smo svesrdnu pomoć u ovom projektu. Nema nikakvih dvojbi u razmišljanju pomoći ili ne kada se radi o našoj djeci jer ona su naša budućnost. Općina će se uvijek uključivati i biti uključena u ovakve i slične projekte. Pomažemo našoj osnovnoj školi možda i iznad mogućnosti u različitim projektima jer nam je želja da kao lokalna zajednica pružimo što bolji odgoj i obrazovanje naše djece. Sve uloženo u našu djecu vratit će nam se – naglasio je Mile Barišić, zamjenik načelnika općine Jakšić.

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.

prof. Boško Obradović ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ Jakšić

-Na prijedlog Policijske uprave požeško-slavonske proveli smo ovaj program koji je kao takav prvi na području naše županije. Uključeni su učenici drugog i trećeg razreda, njih 75, uključujući uz našu matičnu i područne škole. Učenici su imali prvo teoretsku obuku u dvorani, a nakon toga na poligonu gdje su obišli vatrogasce, Crveni križ i poligon za mala vozila. Uvjeren sam da ćemo s ovim programom nastaviti i dalje – rekao je prof. Boško Obradović ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ Jakšić.

Mario Matijević, policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu u Policijskoj postaji Požega je istanuo kako se takav hvalevrijedan projekt provodi po prvi puta na području Policijske uprave požeško-slavonske.

Mario Matijević, policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu u Policijskoj postaji Požega

-Inače se takvi projekti provode na području Zagreba i okolici, u kojem je sudjelovalo više od 50 tisuća učenika. Došla je na red i naša županija. Zadovoljstvo nam je što se takav projekt provodi i ovdje kod nas. Djeci je zanimljiv taj projekt posebno vožnja u malim vozilima te da mogu vidjeti kakva je situacija na terenu dolazeći na postavljene semafore, raskrižja i slično – naglasio je Mario Matijević, policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu u Policijskoj postaji Požega dodajući da su djeca slušala predavanja o sigurnom sudjelovanju u prometu gdje su učili o značenju prometnih znakova, semafora i druge prometne signalizacija nakon čega su uspješno pristupili praktičnom dijelu.

Više iz kategorije