Osnovci i učitelji u pohodu selima svoga kraja

Autor: D.K.

ČAGLIN -Kao i svake, tako smo je i ove godine godine u Osnovnoj školi Stjepana radića u Čaglinu proslavljen Dan kruha na dan kada se obilježava Svjetski dan hrane. Učenici su priredili prigodan program bogat pjesmom, recitacijama i glumom, a sve zahvaljujući učiteljicama razredne nastave Ivani Razumović, Željki Peić, Gordani Ereiz i pedagoginji Ljiljani Đurđević. Vrijedne ruke mama i baka bile su zaslužne za prekrasne kolačiće, kiflice, domaći kruh, pletenice i ostale ukusne proizvode koje je blagoslovio vlč. Milan Klobučar. Učiteljica Likovne kulture Marina Kovačević, zaslužna je za dekoracije ispunjene jesenskim plodovima i  šarenim bojama jeseni koje su se razlile školskim hodnicima.

Ove je godine mjesec listopad za ovu školu drugačiji, posebniji. Uvijek pune ideja, učiteljice razredne nastave osmislile su projekt Mala srca otvaraju vrata kojim su povezale Međunarodni dan starijih osoba 1. listopad, Dan kruha i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva 17. listopad. Cilj ovoga projekta bio je potaknuti obilazak i darivanje starijih i socijalno ugroženih stanovnika općine Čaglin u čemu bi sudjelovali učenici i učitelji. Mala srca otvaraju vrata zaživjela su nakon dugotrajnoga procesa prikupljanja podataka s terena; o broju sela i stanovnika koje moraju posjetiti, koliko čega bi im darovali, kako bi ih obavijestili o suradnji s roditeljima učenika. Do Dana kruha, sve su poteškoće bile uspješno riješene! Ništa u ovome projektu ne bi bilo neobično da se nije dogodilo nešto prekrasno. Ushit, radost i toplina oko srca zbog želje da se ovo dobro djelo provede u stvarnost, prešli su i u srca ove lokalne zajednice. Mala srca postala su velika jer su im se pridružili općina i načelnik Dalibor Bardač, lovačka društva Vidra i Fazan, Dom za odrasle osobe Ljeskovica i Eko centar Latinovac.

Svaki kutak škole bio je ispunjen učenicima i učiteljima koji su marljivo pakirali kruh i kolače, izrađivali šarene čestitke i srca s porukama. Bio je poseban osjećaj vidjeti ih s osmjesima na licima i sjajem u oku zbog plemenitoga djela koje čine. Školsko dvorište prožeo je miris čobanca koji su pripremali članovi lovačkog društava Vidra(Čaglin) Dragan Đanić, Dragan Tadić i Nikola Krmpotić, te lovačkog društva Fazan(Ruševo) Goran Mudrinić i Mirko Benčević od kojih su neki bili učenici škole. Sastojke za čobanac donirala su lovačka društva i općina, dok je  Dom za odrasle osobe Ljeskovica ustupio svoje posuđe za prijevoz i podjelu hrane. Lovci su skuhali 70 litara čobanca, a jednako toliko bilo je pripremljenih paketa i čestitki.

Sve pripremljeno odlučili su osobno dovesti svojim sumještanima. Zahvaljujući učiteljima razredne nastave Ivani Razumović, Ivani Mlakar, Željki Peić, Gordani Ereiz, Blanki Hribar-Čmelar, Željku Jaiću i Marini Filipović, učiteljima predmetne nastave Biljani Bošnjak, Mirti Kolar, Krunoslavu Pečuru i Aniti Demše, ravnateljici Slađani Švajda, računovotkinji Ireni Bardač, članu LD Fazan Mariju Švajdi, načelniku Daliboru Bardaču, te učenicima od prvog do četvrtog razreda obišli su 18 sela općine Čaglin i podijelili više od 50 porcija čobanca, kruha, kolača i čestitki! Zamislite samo kako su se osjećala djeca, ali i ostali, kada su ih ljudi dočekivali radosnoga lica pa čak i sa suzom u oku, jer su ih se sjetili. Preplavili su ih osjećaji zadovoljstva i ponosa, a srca su im doista bila, i još uvijek jesu, ispunjena.  Projekt Mala srca otvaraju vrata ostvario je svoj cilj, a što je još važnije, sve ih je međusobno povezao. Jer, kako je rekla Majka Tereza: Ne možemo učiniti velike stvari – samo male stvari s mnogo ljubavi. On će nastaviti činiti male stvari jer u školi imaju pregršt ideja, ali još i više, imaju ljubavi koju smo spremni podijeliti.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot