Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Osnovci Cesarići sudionici jedinstvene Škole darovitosti u našoj zemlji

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Osnovci Cesarići sudionici jedinstvene Škole darovitosti u našoj zemlji Požega.eu | Osnovci Cesarići sudionici jedinstvene Škole darovitosti u našoj zemlji

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PROREDAgencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s  Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Osnovnom školom – Scuola elementare Rivarela iz Novigrada organizirala je početkom ovog mjeseca online 32. Školu stvaralaštva Novigradsko proljeće. U potpunosti je ostvarena namjera da ona svojim sadržajima i programima u online uvjetima bude jedinstvena škola kreativnosti i darovitosti u nas, ali s pravom se može reći, i u Europi jer je dio europske mreže i jedna od točki darovitosti u Hrvatskoj.

U  toj školi stvaralaštva, na koju se nakon državne selekcije i brojnih postignuća u jezično-umjetničkom  području pozivaju iznimno nadarena djeca iz cijele zemlje, sudjelovalo je  troje  učenika požeške Osnovne škole Dobriše Cesarića i to Tara Matijević, Anna Kuzmanović, Filip Tušek,  svi iz 8. a  razreda, te njihova mentorica prof. Blanka Đimoti Zima.-Ovogodišnje Novigradsko proljeće, i ove godine, na žalost, bilo je u online izdanju s kojim se nerado mirimo, jer tako izostane velik dio sadržaja koji se ostvaruju u “živom” izdanju, no nadamo se da je ovo posljednja takva godina i da će se već iduće polaznici moći družiti i uživati u zajedničkom radu bez posredovanja tehničkih i virtualnih pomagala – ističu sudionici.

Voditelji su učenicima i mentorima stajali  na raspolaganju tijekom cijelog trajanja ove škole. Svečano, radno i razigrano, kreativno i poticajno, pažljivo složeno po danima, koji su protjecali u radu i otkrivanju velikih i malih mjesta stvaranja i izražavanja, mnogo se toga lijepog i vrijednog dogodilo i na ovogodišnjem Novigradskom proljeću –  jedinstvenom mjestu kreativnih i  darovitih  učenika osnovnih i srednjih škola naše zemlje.

-Škola djeluje kroz dvadesetak radionica posvećenih riječi, slici, zvuku i pokretu, uči se i igra u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima te kroz razne večernje programe, i to sve bez školskog zvona, a s velikom količinom osmijeha, ljubavi i potrebe za stvaranjem. Ove godine je tema kojom su se bavile sve radionice bilo Ogledalo. Posebnost škole je uopće  detektirati i usmjeravati djecu koja se svojim trudom, kreativnošću i darovitošću pomalo razlikuju od dugih. Svakako moram pohvaliti naše učenike  koji su ove godine sudjelovali  online, odradili su  fantastičan posao, bili su  jako vrijedni i snalažljivi -  doznali smo od mentorice učenika prof. Blanke Đimoti Zima.Mentori učenika imali su prilike surađivati s  John F. Kennedy Center for the Performing Arts  institucijom  koja djeluje kao kulturno središte povezujući umjetnike i edukatore, vjerujući u umjetnički odgoj kao mehanizam promjene, zalažući se za  kvalitetno umjetničko obrazovanje koje kod djece i mladih pobuđuju znatiželju, gradi empatiju i ohrabruje umjetničko djelovanje. S darovitom djecom su u radionicama stvarali vrhunski stručnjaci, profesori, pjesnici, glumci, redatelji, snimatelji, dramski pedagozi, slikari, grafičari, fotografi, glazbeni umjetnici.

Svi su se okupili oko teme Ogledalo, izabrane zbog njezinih mogućih, nerijetko simboličnih značenja. Voditelji i sudionici radionica (učenici, hospitanti) na sretan i spretan način ustrajali su u međusobnoj suradnji, prožimanju različitih radionica, što se vidjelo i osjetilo tijekom petodnevnog rada u online radionicama, na večernjim prezentacijama i završnim predstavljanjima.-Bilo je zabavno i jako lijepo iskustvo. Izrazito mi je drago što sam  mogao dijeliti prostor s tako dragim ljudima. Voditelj mi se osobito svidio jer se volio šaliti i poštivao je  svačije mišljenje.  Ekipa iz televizijske se rasporedila u različite zadatke.  Imao sam zadatak snimati i montirati – kazao je  Filip Tušek. Nadovezala se kolegica.

-Bilo je fantastično. Radili smo jako zanimljive igre i vježbe za koje nikad prije nisam čula. Uvijek  vedra i nasmijana voditeljica se jako trudila da nam bude zanimljivo i poučno i definitivno je uspjela. Iskustvo koje nikad neću zaboraviti – kaže Tara Matijević.

U okviru programa ove škole učenicima i mentorima pomagao je i  stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa, sveučilišnih nastavnika, viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje čija je uloga praćenje i unapređivanje programa rada s kreativnim učenicima Škole stvaralaštva.

Online okupljeni  učenici osnovnih i srednjih škola pokazali su samo dio onoga što je nastajalo u sedmodnevnom radu u 21 radionici. Završni svečani programi, govore o njihovu stvaralačkom radu u području riječi, zvuka, slike i pokreta, o mogućnosti povezivanja i upućivanja jednih na druge.

-Bilo bi prekrasno kada bi vrata Novigradskog proljeća mogla otvoriti sva djeca koja svojim uspjesima i kreativnošću to zaslužuju. Škola stvaralaštva je „oaza“ u sustavu koju vrijedi podupirati i kao mjesto usavršavanja učitelja jezično-umjetničkog područja koji su i sami kreativni i uvijek u potrazi za novim metodama i idejama – zaključila je mentorica prof. Blanka Đimoti Zima.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo