Osmaši požeške Katoličke osnovne škole na terenskoj nastavi u Vukovaru /FOTO/

Autor: D.K.

Jedan od osnovnih odgojno-obrazovnih zadataka Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ provedba je programa obveznih jednodnevnih i dvodnevnih posjeta Vukovaru učenika osmih razreda osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske. Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. 

U sklopu tog projekta učenici osmih razreda Katoličke osnovne škole u Požegi odradili su odradili terensku nastavu u Gradu heroju – Vukovaru u pratnji svojih razrednika Ivana Šarića i Dunje Šaro-Vojvodić, te profesora povijesti Tomislava Miličevića i ravnatelja Frane Barišića.

Učenici su u vukovarskoj vojarni najprije imali predavanje o Domovinskom ratu i ratnim stradanjima u Vukovaru od kraja kolovoza 1991. godine do pada Vukovara 18. studenog 1991. Potom su se upoznali s vojnom opremom i vozilima kojima su se služili hrvatski branitelji u borbama na vukovarskom području, nakon čega su posjetili Trpinjsku cestu gdje je uništen najveći broj neprijateljskih tenkova u borbama. Posjetili su i Spomen dom hrvatskih branitelja. 

Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. bila je najupečatljivije mjesto stradavanja i patnji hrvatskog naroda u ratom zahvaćenom Vukovaru koja je svjedok koliko je rat bio nametnuti i neljudski. 

Učenici su se na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata poklonili i pomolili svim vukovarskim žrtvama. Nakon groblja su se uputili u Spomen dom Ovčara – bivši hangar u kojeg su dovezli ranjenike i zaposlenike iz Vukovarske bolnice, te ih na kraju tijekom noći kriomice odvozili i ubijali na mjestu gdje je kasnije otkrivena masovna grobnica.

Bila je prigoda i da učenici požeške Katoličke škole u rodnoj kući Lavoslava Ružičke sudjeluju u Školi mira i kvizu znanja na kojem su u konkurenciji četiri škole zauzeli odlično drugo mjesto. 

Uz projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“, školske godine 2018./2019. će se realizirati i pilot-projekti posjeta Pakracu, Karlovcu i Kninu gdje će učenici učiti o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na tim područjima te se upoznati s kulturnom i povijesnom baštinom tih krajeva.

Dio teksta i fotografije: Katolička osnovna škola Požega

[FAG id=249327]

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot