Osmaši požeške Katoličke osnovne škole na terenskoj nastavi u Vukovaru /FOTO/

Autor: DK

Jedan od osnovnih odgojno-obrazovnih zadataka Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ provedba je programa obveznih jednodnevnih i dvodnevnih posjeta Vukovaru učenika osmih razreda osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske. Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. 

U sklopu tog projekta učenici osmih razreda Katoličke osnovne škole u Požegi odradili su odradili terensku nastavu u Gradu heroju – Vukovaru u pratnji svojih razrednika Ivana Šarića i Dunje Šaro-Vojvodić, te profesora povijesti Tomislava Miličevića i ravnatelja Frane Barišića.

blankUčenici su u vukovarskoj vojarni najprije imali predavanje o Domovinskom ratu i ratnim stradanjima u Vukovaru od kraja kolovoza 1991. godine do pada Vukovara 18. studenog 1991. Potom su se upoznali s vojnom opremom i vozilima kojima su se služili hrvatski branitelji u borbama na vukovarskom području, nakon čega su posjetili Trpinjsku cestu gdje je uništen najveći broj neprijateljskih tenkova u borbama. Posjetili su i Spomen dom hrvatskih branitelja. 

Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. bila je najupečatljivije mjesto stradavanja i patnji hrvatskog naroda u ratom zahvaćenom Vukovaru koja je svjedok koliko je rat bio nametnuti i neljudski. 

Učenici su se na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata poklonili i pomolili svim vukovarskim žrtvama. Nakon groblja su se uputili u Spomen dom Ovčara – bivši hangar u kojeg su dovezli ranjenike i zaposlenike iz Vukovarske bolnice, te ih na kraju tijekom noći kriomice odvozili i ubijali na mjestu gdje je kasnije otkrivena masovna grobnica.

Bila je prigoda i da učenici požeške Katoličke škole u rodnoj kući Lavoslava Ružičke sudjeluju u Školi mira i kvizu znanja na kojem su u konkurenciji četiri škole zauzeli odlično drugo mjesto. 

Uz projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“, školske godine 2018./2019. će se realizirati i pilot-projekti posjeta Pakracu, Karlovcu i Kninu gdje će učenici učiti o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na tim područjima te se upoznati s kulturnom i povijesnom baštinom tih krajeva.

Dio teksta i fotografije: Katolička osnovna škola Požega
blank
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića