Oslobađanjem Gornjih Vrhovaca i Zvečeva još jedan dio područja vraćen u ustavno-pravi poredak RH

POŽEGA – Nakon uspješne akcije “Gradina” u operaciji “PAPUK 91”, koja je izvedena 10. prosinca 1991., slavna 123. požeška brigada 15. i 16.prosinca 1991. godine nastavila je sa nizom napadnih akcija u cilju oslobođenja privremeno okupiranog područja, tvz. “SAO Krajine Zapadna Slavonija” i vraćanja u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

Točno prije 24 godine, na jučerašnji dan, izvedena je napadna akcija “Sokolina” u kojoj su oslobođeni Gornji Vrhovci. Već narednog dana 123. Brigada “ide dalje” i na današnji dan, 17.prosinca 1991. godine u akciji “Johanesberg” oslobađa Zvečevo koje je mjesto bilo veoma jako uporište neprijateljskih snaga koje su bile izravna i velika prijetnja “Zlatnoj dolini” u to vrijeme.

Napredovanje hrvatskih snaga prema Zvečevu stvorilo je veliku pomutnju među “odmetnicima” s druge strane bojišta. Neprijateljske snage užurbano se povlače i bježe prema svojim uporištima, Okučanima odakle su dalje hrlili prema Bosni, a za sobom su ostavili veliki dio naoružanja, bojne tehnike i ostale opreme koje je bilo vlasništvo JNA. Nije bilo tada još jednom doći do nespornih činjenica i zaključaka tko je naoružavao pobunjenike i teroriste na tim ali i drugim područjima RH.

Za istaći je da je operacija “PAPUK 91” u to vrijeme davala velike rezultate na bojnom polju Zapadno – slavonskog bojišta koja je operacija rezultirala oslobađanjem velikog dijela okupiranog područja za što se kao velika zasluga pripisuje dečkima, pripadnicima, 123. brigade.

 

 

 

 

0 Comment

Send a Comment