Osigurana financijska sredstva za stipendiranje studenata iz područja biotehničkih znanosti te učenike poljoprivredno-prehrambenih zanimanja

Autor: Požeško-slavonska županija

Županica Antonija Jozić, dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević i ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo Rajić u prostorima požeškog Veleučilišta održali tiskovnu konferenciju na temu stipendija koje se dodjeljuju studentima visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema te stipendija koje Požeško-slavonska županija dodjeljuje učenicima prvih razreda koji se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja.

„U sklopu Razvojnog sporazuma za pet slavonskih županija – Slavonije, Baranje i Srijema, osigurana su sredstva za stipendiranje studenata koji se školuju na visokim učilištima iz područja biotehničkih znanosti. Ovo je treća godina zaredom da se dodjeljuju bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija te se ovom prilikom želim zahvaliti Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede koje je nadležno za dodjelu stipendija.“ – rekla je županica Jozić te istaknula kako stipendije koriste i studenti koji studiraju u Požegi na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, a osim Veleučilišta u Požegi potpisnici sporazuma su i Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku te Sveučilište u Slavonskom Brodu.

„Nedavno je raspisan natječaj i za stipendije za poljoprivredna zanimanja na Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi te očekujemo da se svi učenici koji su upisani u prvi razred navedene škole jave na natječaj koji naša županija također provodi već treću godinu zaredom.“ – rekla je županica te naglasila kako je razlog tome upravo to što je poljoprivreda strateška grana svih pet slavonskih županija te se školovanje treba poticati kako na srednjim školama, tako i na visokim učilištima.

„Sporazum o suradnji, odnosno stipendiranju, potpisali smo kao jedno od 4 visoka učilišta. Do sada smo proveli dva, a upravo je pred završetkom i treći natječaj. Pravo na dodjelu stipendija imaju redoviti i izvanredni studenti 2. i 3. godine preddiplomskih sveučilišnih i stručnih studija te studenti  1. i 2. godine diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih studija upisani u studijske programe koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi puta upisali godinu studija za studijski program iz biotehničkih znanosti.“ – rekao je Borislav Miličević, dekan požeškog Veleučilišta i istaknuo kako se stipendije isplaćuju u iznosu od 10 tisuća kuna po studentu za akademsku godinu te kako je do sada od Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede doznačeno 1,2 milijuna kuna.

Ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole zahvalila je Požeško-slavonskoj županiji što već tri godine osigurava stipendije za upis učenika u poljoprivrednu školu te istaknula kako je ove godine upisano 37 učenika.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot