Orači čekaju rujan, održavanje natjecanja upitno, a Svjetsko otkazano

Autor: D.K.

Udruga orača Požeško-slavonske županije redovno Županijsko natjecanje u oranju odgodila je sa kolovoza na rujan ove godine. Kako je poznato prethodnih godina natjecanje se održavalo tijekom kolovoza, pa je primjerice prošlogodišnje bilo uz cestu Alilovci-Kaptol u suradnji sa općinom Kaptol i Ministarstvom poljoprivrede, a pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije.

-Predviđamo u rujnu organizaciju natjecanja, no neizvjesno je i to zbog epidemije koronavirusa – kaže nam organizator Ivica Prpić iz Udruge orača i dodaje da je ovogodišnje Svjetsko natjecanje u Rusiji odgođeno. Prpić je inače viši koordinator za mehanizaciju Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede.

Kako je poznato prošle godine 17. Državno natjecanje održano je u Sunji na području Sisačko-moslavačke županije, a na njemu je Miroslav Bartolović iz Alilovaca kao predstavnik Požeško-slavonske županije pobijedio u kategoriji pluga ravnjaka.

On je trebao biti jedan od predstavnika naše zemlje na 67. Svjetskom natjecanju orača koje je planirano za kolovoz u Rusiji, ali je odgođeno. Nije izvjesno hoće li se uopće održati.

Ovim tradicionalnim natjecanjem promiču se znanje i vještine te vrijednosti slavonskoga sela i seljaka ratara.

Podsjetimo, na prošlogodišnjem Županijskom natjecanju, krajem kolovoza, najbolju brazdu s plugovima premtnjacima imao je dugogodišnji ratar i iskusni poljoprivrednik Nikica Marić iz Alaginaca, drugo je mjesto pripalo Ivanu Ivaniki iz Gornjih Emovaca, a treće Josipu Tomaševiću Alilovaca.

Pobjedu s plugom ravnjcima, prošle godine odnio je Miroslav Bartolović iz Alolovaca, na drugom je mjestu bio Marko Iličić isto iz Alilovaca, a treće je zauzeo 14-godišnji Patrik Pilaš iz Viškovaca.

Među oračima s konjima u 2019. godini najbolja je bila Marija Bralić iz Nove Lipovice kod Čaglina, dok je na drugom mjestu bio Igor Del Vechi iz Požege, a trećem Zdravko Bičanić iz Emovačkog Luga.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek