Oproštaj Zdravka Ronka od politike uz knjigu snažnog socijalnog naboja

Autor: Jelenko Topić

Najveći slavonski grad Osijek ovih dana bio je u znaku jednog drugog grada te regije i to Požege. Naime, u Klubu knjižare Nova u najužem središtu slavonske metropole svečano je predstavljeno drugo izdanje knjige požeškog književnika Ivana Mesnera „Bolno odrastanje“ koju je objavila Akademija za umjetnost i kulturu iz Osijeka, a urednik tog vrijednog izdanja je Požežanin Zdravko Ronko, nekadašnji višegodišnji gradonačelnik Požege, te donedavno nezavisni saborski zastupnik.

Ronko je odlučio predstavljanjem ove knjige snažnog socijalnog naboja, koja u prvom plani iskazuje bojazan, brigu i pažnju za malog čovjeka, za socijaldemokraciju i svjetonazor kojemu i sam pripada oprostiti se i od aktivne politike, te da će kao i svaki homopolitikus pratit zbivanja, pomoći savjetima, iskustvom i političkim znanjem, možda i nekom podrškom.                                                               

–U svakom slučaju ne dajem podršku ovakvom SDP-u  koji više nema veze sa istinskom  socijaldemokracijom, posebno Račanovskom i koji tek  mora proći svoju katarzu.  To ni u kom slučaju ne znači podržavanje HDZ-a jer za ono što oni rade ne pomaže ni katarza- istakao je Ronko, koji je u Sabor ušao prije 13 godina. Posvetit će se kaže pisanju jedne „ekskluzivne i eksplozivne“ knjige prepune događanja  iz proteklih 30-tak godina za što je brižno prikupljao svu pisanu, audio i video građu.

O Mesnerovoj knjizi govorila je prof. Tatjana Ileš sa osječke Akademije ističući da je Mesnerovo djelo zapravo proročansko jer i aktualno i danas, a bavi se unutrašnjosti čovjeka u kontekstu ondašnjeg vremena.

Riječ je pomalo zaboravljenom autoru, umro je sa nepune 21. godinom, poznati urednik književnosti Branimir Donat je dao značajan doprinos opisivanju značenja autora kao što su i drugi ekspresionisti toga vremena.

Urednik knjige Ronko je naglasio da je Mesnerovo djelo krik, bunt i protest vremena krize i neimaštine tijekom kojega su ljudi patili, a ovom knjigom želi trajno podsjećati da se u toj užurbanosti i blještavilu oko nas prečesto ne zamjećuje kako tamo negdje, od neke sušice umire neki mladić koji je toliko toga još mogao i trebao dati svijetu.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88