Oprezno s azbestnim pločama: Riječ je o opasnom otpadu koji će desetljećima ostati prijetnja zdravlju svih žitelja Požeštine

Autor: D.K.

Na internetskim stranicama Komunalca Požega d.o.o. objavljene su upute građanima o načinu rukovanja azbestom:

Nakon olujnog nevremena koje je građanima nanijelo velike štete, pri čemu su uništeni mnogi krovovi obiteljskih kuća, uz pojedine su  kuće uočene hrpe s azbest cementnim pločama (“salonitkama”). Upozoravamo da se radi o opasnom otpadu koji Komunalac Požega još uvijek nije u mogućnosti sakupljati ni zbrinjavati jer Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije izdalo dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom, iako smo zahtjev podnijeli u listopadu 2019. godine po završetku izgradnje kasete za azbest i izdavanju uporabne dozvole. Građane koji samostalno uklanjaju azbestne ploče s krovova molimo da se pridržavaju sljedećih uputa:

  • pri uklanjanju azbest cementnih ploča obavezno primjenjivati osobna zaštitna sredstva (maske, rukavice, zaštitnu odjeću i dr.)
  • cijelo vrijeme ih prskati vodom
  • pažljivo demontirati da ne bi došlo do lomljenja, nikako ih ne bacati s krova, nego pažljivo spustiti
  • složiti na drvenu paletu u okviru okućnice na mjesto pristupačno za prijevoz i omotati stretch folijom
  • privremeno ih skladištiti na okućnici do adekvatnog organiziranog zbrinjavanja

Manje količine azbest cementnih ploča i neopasnog građevnog otpada (do 200 kg u 6 mjeseci) svaki korisnik može dovesti i u reciklažno dvorište, no to u ovoj situaciji ne preporučujemo zbog ograničenog kapaciteta reciklažnog dvorišta i velikog broja korisnika koji imaju potrebe za zbrinjavanjem građevnog otpada.

Molimo građane da azbestne ploče nikako ne odvoze na divlja odlagališta i druga nedozvoljena mjesta jer je riječ o opasnom otpadu koji će desetljećima ostati prijetnja zdravlju svih žitelja Požeštine.

Sve daljnje informacije vezane za zbrinjavanje „salonit“ ploča bit će objavljene na www.komunalac-pozega.hr, ističu iz Komunalca Požega d.o.o.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot