Opet vatreno u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Požege: Vidaković se “uplašio” testiranja ili???

Autor: D.K.

Zapovjednik JVP Grada Požege Zdenko Mautner (lijevo) i Goran Vidaković (desno)

POŽEGA – Prema svemu sudeći, opet će se pravosuđe baviti Javnom vatrogasnom postrojbom grada Požege. Sve je počelo “slučajem Mautner” koji se provlači više od četiri godine dobivši svoj epilog podizanjem optužnice protiv njega, kao još uvijek aktualnog zapovjednika. 

Natječaj za zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Požege izaziva, kako sada stvari stoje, ponovnu pozornost kako javnosti tako i nadležnih službi. Jedan od kandidata koji se javio za čelno mjesto u JVP najavljuje tužbe zbog nezakonite procedure provedbe natječaja.

Naime, pet kandidata javilo se za mjesto zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Požege. Uz još uvijek aktualnog zapovjednika Zdenka Mautnera tu je i bivši zapovjednik Goran Vidaković, Mautnerov prethodnik s kojim se nakon smjene navodno gledao “preko nišana” da bi odnedavno, navodno, postali najbolji prijatelji.

Na natječaj su se javili još Kristijan Perković, Dalibor Hrunka i Juraj Radić, iskusni i dokazani profesionalci bez mrlja u svojoj karijeri. Jesu li oni kao pojedinci politički (ne)podobni? To nam ostaje za vidjeti, a slika će biti daleko jasnija nakon konačnog imenovanja.

Sva petorica, prema nekim tvrdnjama, imaju valjanu dokumentaciju što također neki smatraju upitnim. Provedeno je pismeno testiranje, a potom i razgovori sa svakim od kandidata. Je li to sve samo forme radi, ne zna se. Poznato nam je samo da je Upravno vijeće Javne vatrogasne postrojbe grada Požege, na čelu s predsjednikom Antom Brkićem, odradilo “lavovski” posao, odnosno sve ono što je u njihovoj nadležnosti. O tome tko će biti prvi vatrogasac grada Požege u daljnjim konzultacijama odlučit će požeški gradonačelnik Darko Puljašić, kojemu je iz Industrijske ulice na Trg sv. Trojstva prebačen vrući krumpir u ruke. Pogriješiti nikako ne bi smio ni ponoviti neke greške iz prošlosti vezane za prvotno imenovanje Mautnera za zapovjednika. Ipak gradonačelnik Puljašić je i pravnik po struci pa je za nadati se da će sve to sagledati i konačnu odluku dati vođen pravilima zakonitosti.

Najnoviju trakavicu u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Požege izaziva Goran Vidaković, jedan od prijavljenih kandidata. Nije mu se svidjelo pismeno testiranje. On je svojevremeno na mjesto zapovjednika JVP očito došao mimo takve procedure. Odbio je pristupiti testiranju koje je uobičajeno za prijem u državnu službu. Je li se Vidaković “uplašio” pitanja vezanih za Ustav ili pak za struku, niti na to pitanje nemamo odgovor. Kako god, Vidaković je kako doznajemo najavio tužbe jer, čini se, ni nakon pet godina nije se pomirio s činjenicom da više nije “prva violina” u JVP Grada Požege, a navodno mu je posebno teško palo doškolovanje koja mora proći za vatrogasca.

I nije ovdje poanta u doškolovanju čak ni u tome tko će postati prvi vatrogasac Požege (jer ni to nije za vijeke vjekova) već u povjerenju među ljudima koji će jednoga dana na teren izići braniti tuđe živote izlažući nerijetko opasnosti i vlastite.

Možda bi neke od njih svakoga jutra trebalo podsjetiti na “sveto pismo” ove profesije, na onu staru “vatru gasi, brata spasi”. I da, u ovoj bi priči braća trebali biti prije svega vatrogasci međusobno. A jesu li???

Bilo kako bilo, do sredine lipnja trebalo bi biti poznato ime novog ili možda novog-starog zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Požege. U toj će ustanovi trebati bistra glava kako bi profesionalnost među svim operativcima bila na visokoj razini. U to ne treba sumnjati jer kolege za većinu kandidata imaju samo riječi hvale. No, dodaju, do sada su imali različitih problema u komunikaciji s još uvijek aktualnim zapovjednikom Zdenkom Mautnerom koji, kažu nam, nije uvažavao tuđa mišljenja i silno se borio ostaviti dojam najboljeg, što je, dodaju, daleko od pravoga stanja.

Novi ili, tko zna, novi-stari zapovjednik, osim što će se morati pozabaviti prije svega postrojbom koja primjerice grčevito vapi za novim vozilom, pumpama za vodu i ostalom opremom imat će još jedan, nimalo lagan zadatak, a to je sređivanje međuljudskih odnosa narušenih tijekom protekle četiri godine.

Sistem “zavadi pa vladaj” u ovoj profesiji nikako ne bi smio biti moto i za nadati je da ta vremena  odlaze u prošlost.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: