Opet smo korak do dva ispred drugih bolničkih ustanova – požeška bolnica nabavila uređaj za testiranje na koronavirus vrijedan više od 260 tisuća kuna: “Rezultati testiranja na COVID-19 već za nekoliko sati” /FOTO/

Autor: D.K.

Pozega.eu portal prvi donosi informaciju da smo među rijetkim hrvatskim bolnicama koje imaju vlastiti uređaj za testiranje uzoraka na koronavirus. Od danas ga ima i Opća županijska bolnica u Požegi čime dokazuje kako je u mnogo tome korak do dva ispred drugih bolničkih ustanova u Hrvatskoj.

-Riječ je o uređaju vrijednom više od 260 tisuća kuna. Nabavom ovog uređaja istok Hrvatske dobiva mogućnost brzih i pouzdanih testova što će značajno doprinijeti na slabijem širenju ove bolesti među građanima – kratko je prokomentirao prof. dr. sc. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega koji nas je uputio da se i sami uvjerimo kako i na koji način uređaj funkcionira i kako se na njemu radi.

O svemu smo više razgovarali sa dr. Sabinom Cviljević, mikrobiologinjom u požeškoj bolnici i voditeljica mikrobiološkog laboratorija.

-Kao što vidite dobili smo novi PCR uređaj na kojem radimo testiranje korone. To je uređaj gdje mi iz brisa nosa i ždrijela detektiramo virus korone. Ovakav uređaj u Slavoniji uz Klinički bolnički centar Osijek imamo mi ovdje u požeškoj bolnici. Sve uzorke koji se uzmu u COVID ambulantama u Požegi i Pakracu i ovdje u bolnici mi te brisove testiramo pomoću novog uređaja. Brisove nam donose zdravstveni djelatnici kako je to već uređeno i propisano. Kada skupimo dovoljan broj uzoraka mi krećemo s izolacijom virusa korone – pojašnjava dr. Cviljević nastavljajući kako kada se virus  izolira da se detektira na novom uređaju.

dr. Sabina Cviljević, mikrobiologinja u požeškoj bolnici i voditeljica mikrobiološkog laboratorija

-Kroz taj test pomoću novog uređaja vidi se ima li netko virus korone u nosu ili ždrijelu. Mi detektiramo virusne gene. Aparat podržava da se može obaviti 40 uzoraka dnevno. Mi smo u početku krenuli do 20 uzoraka prije čega trebamo obaviti obradu koja je duže traje i osjetljiva je. Postupak samog pregledavanja uzorka traje četiri sata nakon čega znamo je li neki od njih pozitivan ili ne. Kada obradimo uzorke i dođemo do nalaza mi sve odmah unosimo u sustav pomoću kojeg nadležni liječnik koji je uputio brisove na uzorkovanje odmah vidi koji je ishod nalaza, pozitivan ili negativan – dodaje mikrobiologinja Cviljević.

Dolaskom novog uređaja u požešku bolnicu može se daleko prije reagirati i poduzeti potrebite radnje prema pacijentima kod kojih je nalaz pozitivan. Do sada su se nosili uzorci u Zagreb i Osijek za što je trebalo vremena i putovanja. Dok se još brisovi prirede i izvrši analiza to je sve dugotrajan postupak.

-Sad je sve puno brže. Mi možemo spriječiti širenje zaraze daleko prije u određenim slučajevima. Sam uređaj vrijedan je više od 160 tisuća kuna, a dodatna oprema koja je potrebita iznosi dodatnih sto tisuća kuna. Sve što je bilo potrebno uzeli smo uz uređaj, dodatne centrifuge, pipete i dr. Za sada ćemo obrađivati uzorke koji se uzmu u ambulantama u našoj županiji. Razmišljanje je da će se možda uzimati i iz drugih susjednih bolnica odnosno zdravstvenih ustanova koje nemaju takav uređaj – naglašava dr. Cviljević zaključujući kako su prošli obuku za rada na tom uređaju kojem su prethodile godine i godine učenja u ovoj struci.

U svakom slučaju za Požeško-slavonsku županiju je to veoma vrijedan uređaj, a nećemo pretjerati ako kažemo da nas u nekim slučajevima on može i spasiti, misleći na eventualno sprečavanje veće širenje zaraze.

Foto: D. Krstanović

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.