Općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević primio dečke koji su tada “imali petlju” /FOTO/

Prvo postrojavanje tadašnjeg Zbora narodne garde uz svečani mimohod i polaganje prisege na stadionu NK Zagreb u Kranjčevičevoj ulici bilo je prije 28 godina, točnije 28.svibnja 1991. godine kada je prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman izvršio smotru redarstvenih snaga pred oko 15 tisuća ljudi koji su se uvjerili, ali i na tisuće onih koji su sve to gledali preko televizijskih ekrana, u spremnost ljudstva i tehnike koji su kasnije pokazali i dokazali kako obraniti jedinu domovinu.

Prvi put poslije mnogih desetljeća postrojile su postrojbe Hrvatske vojske, tada pod nazivom Zbor narodne garde (ZNG) i u sastavu MUP-a. Toga dana pred državnim vrhom postrojili su se odredi pješaštva, policije, mornarice, pripadnici protuoklopnih i zračnih postrojbi, diverzanti, a kao podsjetnica na junaštvo hrvatskih junaka kroz stoljeća tu su bili i sinjski alkari. Nakon što su položili prisegu Domovini, zapovjednicima postrojenih brigada predsjednik Tuđman je postrojbama predao zastave.

Među postrojenim ZNG-ovcima, sudionicima tog velebnog događaja, bili su postrojeni i Josip Širić, Zlatko Jelić, Radosav Vukoja, Davor Balešić, Mario Maričević, Stipo Andrijević i Slavko Čuljak danas žitelji iz Požeških krajeva. U Općinskoj vijećnici općine Jakšić načelnik Ivica Kovačević primio je dio sudionika tog događaja, Davora Balešića, Zlatka Jelića, Stipu Andrijevića i Josipa Širića s kojima je bio i Ivica Lukačević koji je tada bio policajac u Požegi. Svima njima načelnik Kovačević je iskazao poštovanje za sve što su tada, ali i u narednim ratnim godinama učinili.

Uz pripadnike ZNG-a sa Zagrebova stadiona obrani napadnute Hrvatske priključili su se i tisuće dragovoljaca i hrvatskih bojovnika iz svih dijelova Hrvatske. Svi oni bili su temelj pobjedničke Hrvatske vojske koja je u Domovinskom ratu konačno izborila pobjedu nad velikosrpskim agresorom i pobunjeničkom tzv. Republikom Srpskom Krajinom 1995. godine, u veličanstvenim operacijama Bljesak i Oluja.

-Treba se sjetiti i onih koji nisu ovdje među nama, Zorana Grubera iz Eminovaca koji je poginuo u Vukovaru, a koji je sve do nedavno bio nepravedno zaboravljen. Iz tog ali i drugih razloga pozivam sve branitelje na jedinstvo i izražavam zadovoljstvo što nas je primio općinski načelnik Ivica Kovačević – rekao je Josip Širić.

-Bio sam pripadnik narodne zaštite. Ispred narodne zaštite u Zagreb smo iz Požege išli nas trojica, Zlatko Jelić, Radoslav Vukoja i ja. To postrojavanje je bilo ‘strašno’ jer, to je bilo prvi puta da se vidjelo hrvatsko naoružanje, koje je onda bilo skromno ali, nama je to bilo prekrasno za vidjeti. Osim toga, mene se tog dana posebno dojmilo što je toga dana Đuro Dečak pušten iz pritvora JNA gdje se nalazio zbog one nabavke oružja u Virovitici. To je doživljaj koji se ne zaboravlja – rekao je Davor Balešić.

Kao hrvatski branitelj načelnik općine Jakšić prisjeća se tih događanja i ima osjećaj kao se sve to zbilo kao jučer.

Tih smo godina, 1989. i 1990. bili mladi i drugačije smo razmišljali, ali smo ipak bili smo puni elana i željeli da se nakon prvih demokratskih izbora ostvari ono što je bilo duga čežnja naših starih koji su o tome sanjali, a to je Hrvatska postane samostalna. Meni je drago što su ovi dečki živi i zdravi, jedan od njih iz Zoran Gruber, iz Eminovaca, iz naše općine koji je poginuo u Vukovaru. Inače, to prvo postrojavanje je bilo važno zbog dizanja morala i pokazivanje da Hrvatska želi svoju samostalnost, nikada nitko nije spominjao da želi drugu državu zauzet, okupirati. Hrvatska je sada takva kakva je, nije onakva kakvu smo željeli, želimo ju bolju i zato se sada ovdje borimo. Osobno sam se i uključio u rad u općini da svoju sredinu dignem na viši nivo, da našim građanima omogućimo kvalitetu života kao i u drugim sredinama, što pomalo i rješavamo. Ja ovim dečkima zahvaljujem što su dali sebe i svoje vrijeme s onim danom kad su stali u ZNG u Kranjčevićevoj – rekao je Ivica Kovačević koji je zajedno s dečkima kod spomen obilježja u Jakšiću zapalio svijeće u čast svih onih koji su položili svoje živote za Hrvatsku.

0 Comment