Općine Kaptol i Velika u pozitivnim trendovima

Autor: J.M.D.

Prikaz umrlih i rođenih 2013.POŽEGA – Državni zavod za statistiku objavio je priopćenje u kojem su predstavljeni podaci o vanjskoj i unutarnjoj migraciji stanovništva Republike Hrvatske. Podaci na nacionalnoj razini u 2013. godini pokazuju kako je 10 378 osoba doselilo iz inozemstva u Republiku Hrvatsku, a 15 262 osobe odselile su se u inozemstvo, dok podaci na razini županija govore o velikom broju stanovništva koje se seli unutar Hrvatske, tj.u drugi grad, općinu ili županiju.

Tako je u našu županiju prošle godine doselila 461 osoba, od kojih je iz druge županije doselilo 381, a iz inozemstva 80 osoba. Odselilo se 878 osoba,  639 u drugu županiju, a 239 osoba u inozemstvo. Iako se dvostruko više osoba odselilo nego što je doselilo, ovi podaci zvuče još više zabrinjavajuće kad se uzmu u obzir i druga istraživanja.

Prema Istraživanju o prirodnom kretanju stanovništva u 2013. godini dolazimo do podataka kako je u Republici Hrvatskoj stopa prirodnog prirasta bila negativna i iznosila je -2,5. U ovu negativnu sliku prirodnog kretanja stanovništva Hrvatske uklapa se i naša županija sa prirodnim prirastom od -305 i vitalnim indeksom od 69,7.

U Požegi je zabilježen najveći broj živorođenih osoba, njih 235, dok je najmanji broj bio u Čaglinu, samo 19. Broj umrlih je također najveći u Požegi (298), dok je 36 stanovnika umrlo u Kaptolu što ga stavlja na začelje ove liste. Ovi podaci pokazuju negativan trend prirodnog prirasta na nacionalnoj razini, ali i u svim gradovima i općinama naše županije osim u Kaptolu koji je među rijetkih 77 gradova i općina u Hrvatskoj koji su prošle godine imali pozitivan prirodni prirast.

Jedan od zanimljivijih dijelova ovog istraživanja je svakako onaj o broju sklopljenih brakova i razvoda. U našoj županiji prošle godine sklopljeno je 368 brakova,a razvedeno 97. Zanimljivo je da svi ovi podaci pokazuju kako je naša županija druga po najmanjem broju sklopljenih brakova, ali druga i po najmanjem broju razvedenih brakova.

Najviše sklopljenih brakovaje bilo u Požegi, njih 106, a najmanje u Brestovcu i Čaglinugdje se prošle godine vjenčalo samo 12 parova. Najviše razvoda je bilo u Požegi (47), a samo dva para su se rastala u Velikoj. S obzirom da je Velika po broju stanovnika najveća općina naše županije, ovo je svakako jako pozitivan podatak.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: